Barroso: EU by neměla chudým brát

30.11.2005
Británie by se neměla chovat jako šerif z Nottinghamu, tvrdí předseda EK. Apeluje proto na Tonyho Blaira, aby jeho země v návrhu evropského rozpočtu nepoškodila nové členské země.

Předseda Evropské komise José Barroso dnes varoval z Bruselu britského premiéra Tonyho Blaira, aby v návrhu rozpočtu EU na léta 2007-13 nepoškodil nové členské státy unie. Vzkázal mu, aby se nechoval jako šerif z Nottinghamu v legendě o Robinu Hoodovi, který chudým bral a bohatým dával.

„Všichni znáte starý příběh o Robinu Hoodovi a šerifovi z Nottinghamu. Barroso jasně očekává, že Británie si nebude počínat jako šerif z Nottighamu, tedy brát chudým a dávat bohatým,“ řekl mluvčí Johannes Leitenberger poté, co se tématem rozpočtu zevrubně zabývalo kolegium Evropské komise.

Barroso reagoval na spekulace některých diplomatů, podle nichž se Británie chystá v návrhu budoucí finanční perspektivy snížit regionální pomoc novým členským zemím o deset procent. Takové opatření, které by přineslo snížení rozpočtu, by zajistilo zachování britské slevy z odvodů do pokladny EU a uspokojilo země jako Nizozemsko a Švédsko, které si stěžují, že platí příliš mnoho.

Podle Leitenbergera je předčasné mluvit o možných důsledcích návrhu, pokud ještě nebyl oficiálně představen. Komise si podle něj přeje „ambiciózní rozpočet z hlediska konkurenceschopnosti i soudržnosti, který bude spravedlivý pro všechny členské státy. Jeho zásadou by mělo být, že ti, kdo nejvíce potřebují, by neměli činit největší oběti.“

Komise má v tomto stádiu na přijetí rozpočtu už jen malý vliv, je to výlučně povinnost členských států. Barroso však podle Leitenbergera upozornil, že jakýkoli kompromis na nejvyšší úrovni podléhá ještě povinnému schválení v Evropském parlamentu. Ten je v této věci většinově naladěn stejně jako Evropská komise.

Sdílet tento příspěvek