Charanzová i Kolaja znovu kandidují do vedení Parlamentu

17.01.2022
Euroskop, čtk

Dva čeští zástupci budou tento týden obhajovat místopředsednické funkce v Evropském parlamentu, který bude volit vedení na příští dva a půl roku. Liberální frakce navrhne jako kandidátku na jedno ze 14 křesel dosavadní místopředsedkyni Ditu Charanzovou zvolenou za ANO, zelení zase pirátského držitele téže funkce Marcela Kolaju. Největší šanci stát se nástupkyní zesnulého italského socialisty Davida Sassoliho v čele europarlamentu má podle zákonodárců maltská lidovecká kandidátka Roberta Metsolaová.

Volební období europoslanců je pětileté a vždy v jeho polovině se vybírá nové vedení. V předchozím parlamentu většina členů předsednictva v polovině mandátu své pozice obhájila, v několika dřívějších případech se ale měnila přibližně polovina místopředsedů.

Čeští místopředsedové zatím nikdy nesloužili celé volební období

„Nikdo z českých místopředsedů ještě nikdy nesloužil celé volební období,“ poukázala na nejistý výsledek volby Charanzová, podle níž se bude o podpoře vyjednávat ještě před úterním hlasováním. Dosud z Čechů místopředsednická křesla dva a půl roku patřila Miroslavu Ouzkému, Liboru Roučkovi, Oldřichu Vlasákovi či Pavlu Teličkovi. V končícím období má Česko poprvé místopředsedy dva najednou a pokud se hlavní frakce dohodnou na vzájemné podpoře kandidátů, zůstane to tak i nadále.

„Budu samozřejmě moc rád, pokud se mi podaří ve funkci pokračovat. Už teď se mi podařilo prosadit důležité věci, například aby vzdálené hlasování EP bylo jmenné a veřejné, a rád budu větší transparentnost prosazovat dále,“ sdělil ČTK Kolaja.

Volba vedení Evropského parlamentu poprvé proběhne dálkově

Právě dálkové hlasování bude u volby novinkou, kterou kvůli strmě rostoucímu počtu lidí nakažených covidovou variantou omikron ve čtvrtek prosadilo končící vedení EP. Někteří europoslanci sice dávali najevo obavy o bezpečnost elektronické volby, většina však s odkazem na její bezproblémové fungování v posledním roce a půl problémy nečeká.

Největší favoritkou při výběru nového předsedy parlamentu je dosavadní první místopředsedkyně Metsolaová, o jejíž podpoře nejsilnější lidovecká frakce vyjednává s dalšími hlavními skupinami. Pokud pro ni budou hlasovat socialisté a liberálové, kteří o tom podle svých vyjádření při splnění svých personálních požadavků uvažují, má křeslo jisté. Konkurentkou jí bude švédská zelená poslankyně Alice Bahová Kuhnkeová, polský konzervativec Kosma Zlotowski a španělská kandidátka krajní levice Sira Regová. Pokud žádný z kandidátů nezíská většinu hlasů, dojde na další kolo volby.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek