Evropanem roku je Jean-Claude Juncker

30.11.2005
Titul mu udělil týdeník European Voice za prosazování významu evropské ústavní smlouvy, poté co jí vyjádřil podporu i po neúspěšných referendech o jejím přijetí ve Francii a Nizozemsku.

Lucemburský premiér Jean-Claude Juncker se stal Evropanem roku. Titul mu udělil týdeník European Voice za prosazování významu evropské ústavní smlouvy, poté co jí vyjádřil podporu i po neúspěšných referendech o jejím přijetí ve Francii a Nizozemsku.

Mezi další oceněné patří polský prezident Alexander Kwasniewski, který získal titul „státník roku“ za pomoc při zabezpečení klidného průběhu ukrajinské oranžové revoluce.

Diplomatem roku se stal bývalý finský prezident Martti Ahtisaari. Hlasující ocenili jeho zprostředkovací roli při rozhovorech mezi indonéskou vládou a povstalci, které po 30 letém konfliktu vyústily v příměří.

Komisařkou roku se stala Dalia Grybauskaiteová, europoslancem roku bývalý francouzský premiér Michel Rocard, a prestižní titul občan roku mimo EU získal ukrajinský prezident Viktor Juščenko.

Porota sestavená z členů celé EU, mezi kterými byly i tři bývalé hlavy státu, vybrala 50 kandidátů. O vítězích poté rozhodla veřejnost on-line hlasováním a prostřednictvím hlasovacích lístků v týdeníku.

Sdílet tento příspěvek