Maltská poslankyně Metsolaová se stala novou předsedkyní EP

18.01.2022
Euroskop, čtk

Maltská lidovecká poslankyně Roberta Metsolaová byla dnes zvolena novou předsedkyní Evropského parlamentu. Kandidátka nejsilnější lidovecké frakce získala 458 hlasů z celkem 690 odevzdaných. Ve svém úvodním projevu připomněla odkaz bývalého českého a československého prezidenta Václava Havla.

Švédská zelená europoslankyně Alice Bahová Kuhnkeová získala 101 hlasů a španělská kandidátka krajní levice Sira Regová 57 hlasů. Celkem 74 odevzdaných hlasů bylo neplatných. Polský konzervativec Kosma Zlotowski svou kandidaturu na poslední chvíli stáhnul.

Metsolaová ve své prvním projevu v nové funkci připomněla svého předchůdce Davida Sassoliho, který zemřel minulý týden, a jeho přínos pro evropské instituce i demokracii. Mluvila o významu boje s klimatickými změnami a jeho neoddělitelnosti od hospodářství, o roli mládeže v dalším rozvoji Evropy nebo o roli žen nejen v politice. Vyjádřila také soustrast rodinám zavražděných novinářů Slováka Jána Kuciaka a Malťanky Daphne Caruanaové Galiziaové, kteří podle ní bojovali za pravdu.

Ve svém projevu Metsolaová zmínila Václava Havla

„Má generace nerozlišuje mezi starou a novou Evropou. Jsme první z generace (absolventů studijních programů) Erasmus a poslední z generace (Lecha) Walesy a (Václava) Havla. (…) Oslavujeme rozdílnost v Evropě, protože víme, že právě to nás posiluje, to nás činí jedinečnými. To nás dělá Evropany,“ uvedla Metsolaová, která dnes slaví 43. narozeniny.

Metsolaová ve své ranním kandidátském projevu jako jediná konkrétně zmínila zahraniční politiku. EP podle ní musí reagovat na aktuální hrozby, jako je situace v Bělorusku nebo na Ukrajině. „Situace je velmi znepokojivá a použijeme nejsilnější politické nástroje, které máme k dispozici,“ uvedla odpoledne na tiskové konferenci Metsolaová.

Roberta Metsolaová
Roberta Metsolaová, nová předsedkyně Evropského parlamentu. Zdroj: Evropský parlament

Právnička Metsolaová byla od listopadu 2020 první místopředsedkyní EP. Na starosti měla mimo jiné jednání s parlamenty členských zemí. Za velké výzvy stojící před EP po svém zvolení označila hospodářské a zdravotní dopady covidové pandemie, teroristické hrozby, situaci v Bělorusku či budoucnost vztahů s USA. Po smrti předsedy europarlamentu Davida Sassoliho, který zemřel letos 11. ledna, byla úřadující předsedkyní tohoto orgánu EU. Členkou EP je Metsolaová od roku 2013.

Právnička Metsolaová se specializuje na právo EU, radila Ashtonové

Metsolaová je členkou maltské středopravicové Nacionalistické strany, která je součástí Evropské lidové strany (EPP), což je hlavní konzervativní uskupení v EP. Specializuje se na evropské právo. V minulosti působila jako přidělenkyně pro právní a soudní spolupráci v rámci stálého zastoupení Malty při Evropské unii. V letech 2012 až 2013 byla právní poradkyní vysoké představitelky EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku (tzv. ministryně zahraničí EU) Catherine Ashtonové. Do EP neúspěšně kandidovala již v letech 2004 a 2009.

Narodila se 18. ledna 1979 v maltském přístavním městě Saint Julian’s. Vystudovala právo na Maltské univerzitě a poté absolvovala postgraduální studium na Evropském kolegiu v Belgii. Na Maltě byla aktivní v několika studentských organizacích, poté působila jako generální tajemnice konzervativně a křesťansky zaměřené organizace Evropští demokratičtí studenti (EDS). Před referendem o začlenění Malty do EU v roce 2003 patřila k aktivním zastáncům vstupu země do unie. Malta rozšířila řady EU spolu s dalšími devíti státy včetně ČR v následujícím roce. Metsolaová zároveň patří k hlasitým odpůrcům potratů, za což si vysloužila kritiku z řad liberálních a socialistických europoslanců.

Metsolaová je třetí ženskou předsedkyní Evropského parlamentu

Je vdaná, jejím manželem je Fin Ukko Metsola, který je členem finské proevropské konzervativní Národní koaliční strany (KOK). V roce 2009 oba kandidovali ve volbách do EP a stali se tak prvním manželským párem, který kandidoval ve stejných volbách do EP ze dvou různých členských států. S manželem mají čtyři děti.

Nyní se stala po Francouzkách Simone Veilové a Nicole Fontaineové třetí ženou v čele EP v jeho historii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek