EP schválil pozici k normě odpovědnosti internetových firem

21.01.2022
Euroskop, čtk

Evropský parlament ve čtvrtek schválil svou pozici k návrhu normy, která má zvýšit odpovědnost internetových firem za legálnost zveřejňovaných příspěvků či prodávaného zboží. Europoslanci předložili několik stovek pozměňovacích návrhů a po dlouhých debatách se nakonec shodli na kompromisní verzi. O finální podobě pravidel budou v následujících měsících vyjednávat s členskými státy, proti nimž mají v některých bodech na velké digitální firmy přísnější požadavky.

Takzvaný akt o digitálních službách (DSA) předložila Evropská komise před více než rokem s cílem přizpůsobit téměř dvě desetiletí stará pravidla internetového provozu jeho rychlému vývoji. „DSA skoncuje s digitálním ‚Divokým západem‘, kde si velké platformy tvoří vlastní pravidla a nelegální obsah se virálně šíří,“ komentovala schválení europarlamentního návrhu jeho stínová zpravodajka Arba Kokalariová z nejpočetnější lidovecké frakce.

Norma vychází z principu, že věci nelegální mimo internet by měly být nelegální i on-line. Podle návrhu, na němž se v principu shodují poslanci i členské země, budou poskytovatelé internetových služeb, kteří obdrží upozornění na nezákonný obsah, muset okamžitě reagovat. Internetové obchody zase budou muset mít lepší přehled o tom, kdo jejich prostřednictvím prodává zboží, aby mohly lépe zabránit nabízení nezákonných věcí či služeb.

Normá má omezit cílenou reklamu

Europoslanci také chtějí omezení cílené reklamy, kterou budou moci uživatelé internetu odmítnout stejně jednoduše, jako s ní vyslovit souhlas. Návrh zcela zakazuje cílenou reklamu vycházející z osobních údajů lidí mladších 18 let, i u dospělých má pak být zacílení reklam na základě specifických údajů omezeno. Pokud platformy povinnost nesplní, lidé budou mít právo na odškodnění.

Zástupci EP budou v příštích měsících debatovat o finální podobě normy s členskými státy. Francouzský prezident Emmanuel Macron by chtěl dovést jednání do konce během půlročního francouzského předsednictví. Pokud se to Francii s ohledem na některé rozdílné postoje nepodaří, vyjednávání za členské státy povede od července Česko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek