EK nesouhlasí s britskou logikou tvorby rozpočtu EU

08.12.2005

Komisařce Hübnerové se nelíbí nabídky pro nové země, že budou dostávat dotace na projekty z EU za výhodnějších podmínek než ti ostatní.

Evropská komise odmítá škrty v prostředcích pro nové členské státy, které obsahuje britský návrh sedmiletého rozpočtu EU z tohoto týdne, ale také úlevy pro tyto země, které jim mají pomoci změnu spolknout. Komisařka pro regionální pomoc Danuta Hübnerová dnes uvedla, že nesouhlasí s celkovou logikou britského postupu.
Také předsedové všech politických klubů v Evropském parlamentu ve čtvrtek jednomyslně odmítli britský rozpočtový projekt a připojili se tak k většině členských států.

Hübnerové se nelíbí nabídky pro nové země, že budou dostávat dotace na projekty z EU za výhodnějších podmínek než ti ostatní. Považuje rozdělování členů unie na dvě skupiny s různým zacházením za škodlivé a koneckonců kontraproduktivní i pro nováčky.

Zavedení čtyřleté místo tříleté lhůty (N+3) pro financování všech projektů podle ní oslabí finanční kázeň v EU. Mohlo by také způsobit v unii chaos poté, kdy v roce 2010 dojde k přechodu na kratší lhůtu.

Povolit financování bytového fondu přímo v textu dohody o rozpočtu směřuje podle ní proti duchu zásady, že se má investovat hlavně do konkurenceschopnosti a pracovních míst. EK vyjednala dohodu s Evropskou investiční bankou a dalšími veřejnými bankami, aby se zapojily výhodnými půjčkami do obnovy panelových domů; považuje to za lepší cestu, než na to masově využívat evropské fondy.

Hübnerová se rozhodně ohradila proti argumentu, že nevadí osekat peníze pro nováčky, protože stejně nedokáží takové sumy vstřebat. Připomněla, že z peněz určených pro období 2004-6, jejichž čerpání začalo prakticky ve druhé polovině letošního roku, spotřebovali už mezi 16 a 24 procenty, což odpovídá zkušenostem se staršími členy.

Není důvod pochybovat o „absorpční kapacitě“, která ostatně není žádným formálním hlediskem pro poskytování dotací, uvedla.
Předpověděla, že i kdyby vlády nakonec souhlasily s něčím, co se podobá britskému návrhu z tohoto týdne, mohou tvrdě narazit v Evropském parlamentu.

Sdílet tento příspěvek