Studie: Zemědělská politika unie je neúčinná

13.12.2005

Studie CER poukázala na to, že systém zkresluje situaci na jednotném trhu, nezvýšil efektivitu evropského zemědělství a prospívá v první řadě největším farmám v nejbohatších zemích EU.

Podle studie prounijně zaměřeného ústavu Středisko pro evropskou reformu (CER) je společná zemědělská politika Evropské unie (CAP) je naprosto neúčinná a nerovná. Studie CER poukázala na to, že systém zkresluje situaci na jednotném trhu, nezvýšil efektivitu evropského zemědělství a prospívá v první řadě největším farmám v nejbohatších zemích EU.

Debatu o CAP považuje středisko pouze za zástupný spor, který je ve skutečnosti o budoucnosti EU.

Studie soudí, že silné lobby prosazující CAP nepochybně zabrání její radikální reformě v blízké budoucnosti. Nicméně debata se dá čekat v souvislosti s plánovanou revizí v roce 2008. Tlak na změny podle dokumentu určitě poroste.
Noví členové EU zatím nejsou čistými příjemci z hlediska CAP. Podle platných zásad začali v roce 2004 dostávat čtvrtinu toho, co nynější členové a na plnou úroveň se mají dostat v roce 2013.

Ale i v roce 2013 budou země střední a východní Evropy dostávat méně v přepočtu na hektar nebo na zemědělce než staré členské země, protože jejich farmy méně vynášejí a jsou více náročné na pracovní sílu. Pokud zůstanou platná nynější pravidla, bude průměrná platba v přepočtu na hektar 183 eur v nových, ale 256 eur ve starých členských zemích. V přepočtu na pracovníka bude platba činit 1708 eur v nových a 5115 ve starých zemích.

CAP podle studie nejen dává přednost bohatším členským zemím, ale nepoměrně zvýhodňuje velké, bohaté farmy. Nějakých 80 procent plateb jde 20 procentům největších farem. Ve Francii dostává jedno procento největších farem více dotací než 40 procent malých farem na spodku žebříčku dohromady.

Sdílet tento příspěvek