Evropankou roku 2006 je Ayaan Hirsi Aliová

04.01.2006
Poslankyně nizozemského parlamentu Aliová se narodila v Somálsku, byla vychována jako muslimka a díky svým názorům žije v soustavném ohrožení života.

Evropankou roku 2006 se podle časopisu Reader’s Digest stala členka nizozemského parlamentu a kontroverzní bojovnice za práva muslimských žen Ayaan Hirsi Aliová. Informovala o tom společnost PR Newswire.

Aliová se narodila v Somálsku, byla vychována jako muslimka a díky svým názorům žije v soustavném ohrožení života. Krátce po odvysílání krátkého filmu Poddanost o podrobení muslimských žen, k němuž napsala scénář, dostala několik výhrůžek smrtí. Její spolupracovník a režisér Theo Van Hogh byl zavražděn v Amsterodamu za bílého dne.

Aliová také muslimským ženám pomáhá v osobním životě při hledání bezpečného místa, když se ženy rozhodnou svobodně rozhodovat o svém osudu. Monitoruje i případy domácího násilí.

Evropané tolerují přistěhovalce
Průzkum listu také zjišťoval vztah Evropanů k přistěhovalcům. Výsledky jsou mírně překvapivé – i přes nedávné pumové útoky v Londýně a Madridu zůstávají obyvatelé starého kontinentu i imigrantům tolerantní.

Zhruba 73 procent z 7820 respondentů z osmi zemí, v nichž se výzkum uskutečnil, uvedlo, že jejich každodenní zkušenost s přistěhovalci je pozitivní. Negativní reakce byly zaznamenány ve Španělsku, kde mají stále v živé paměti 191 obětí pumového útoku z března 2004 v Madridu, za nějž jsou odpovědní muslimští radikálové.

V této zemi má dobré zkušenosti s imigranty jen 54 procent, zatímco například ve Švýcarsku je to 87 a ve Švédsku 86 procent lidí. Česko ani Slovensko mezi zkoumanými státy nebyly.
Asi 80 procent dotázaných je toho názoru, že imigranti by se měli naučit jazyk a získat znalosti o historii a kultuře země, do které přišli. K větší integraci přistěhovalce pobízí i oceněná Nizozemka.

Průzkum rovněž ukázal, že zhruba 47 procent Evropanů souhlasí s tím, že imigranti přispěli k rozvoji jejich země. Mezi jednotlivými státy nicméně panují velké rozdíly – zatímco ve Švédsku tuto myšlenku podporuje 61 procent občanů, ve Španělsku je to jen 29 procent.

Sdílet tento příspěvek