Podle Železného je EU „přeregulovaná“

17.01.2006
Český europoslanec poukázal na vysokou míru regulace v EU v souvislosti se schvalováním chemické legislativy REACH.

Český europoslanec Vladimír Železný žehral v rámci diskuse Centra pro ekonomiku a politiku, která se týkala budoucnosti chemické legislativy REACH, na přeregulovanost EU. Více než 3000 regulačních orgánů EU pouze snižuje její konkurenceschopnost, tvrdí.

Podle Železného bylo schvalování směrnice, jež má regulovat použití a nakládání s chemickými látkami v Evropské unii, v prvním čtení EP chaotické a samotní poslanci vlivem velkého množství pozměňovacích návrhů sami „nevěděli, co schválili“. Celou iniciativu považuje za velmi složitou a již předem odsouzenou k zániku.

Myslí si, že prosazení návrhu představuje pro mnohé eurooptimistické europoslance pouze určitou náplast za prozatímní krach jednání o evropské ústavní smlouvě, jejíž ratifikace byla pozastavena po neúspěšných referendech o euroústavě ve Francii a Nizozemsku v loňském roce.

S jeho názorem částečně souhlasil i další účastník diskuse, poslanec EP Jan Zahradil, který rovněž jako Železný hlasoval v EP proti návrhu REACH. Své rozhodnutí zdůvodnil vznikem vysokých nákladů spojených se zavedením nové legislativy. Poukázal také na to, že by směrnice diskriminovala dovozce chemických výrobků do EU a její zavedení by dopadlo především na malé a střední podniky. Nikdy také nebyla vypracována relevantní studie, jež by prokázala, že zavedení směrnice přinese efektivnější fungování celého systému, tvrdí Zahradil.

Tyto kritické hlasy se ovšem pokouší mírnit Ministerstvo životního prostředí. Podle ředitele odboru environmentálních rizik MŽP Karla Bláhy přinese nový návrh jednotnou regulaci chemických látek ve všech členských zemích EU. Nemohla by ta tak nastat situace, že by jedna členská země používání určité chemikálie povolila, a jiná nikoliv.

Zástupci českého chemického průmyslu ovšem ústy ředitele Českého svazu chemického průmyslu Ladislava Nováka argumentují negativními dopady, které by schválení návrhu přineslo. O místo by mohlo přijít až 14 000 lidí pracujících v českém chemickém průmyslu a celková produkce by klesla o 33 mld. Kč – to jsou závěry ze studie, kterou si nechal svaz vypracovat.

Podle Nováka by navíc schválením směrnice „trpěly“ především nové členské země, na něž by dopadlo 80 % nákladů spojených s návrhem a navíc by měly velmi krátký čas na implementaci návrhu.

Schvalování REACH je složité
Iniciativa REACH je podle mnohých odborníků nejsložitějším legislativním návrhem v historii EU. Jeho příprava probíhá již 7 let. Měla by zavést registraci chemických látek v množství nad 1 tunu. Po této registraci by měla nezávislá agentura rozhodnout o povolení užívání těchto látek nebo případně zákazu jejich používání. Vytvoření nezávislé agentury prosazují především jednotlivé členské země, včetně českého Ministerstva životního prostředí, proti se staví někteří zástupci EP. Argumentují tím, že REACH pouze přesune zátěž regulace ze státu na podniky.

V současné době čeká text o tisíci stránkách, ke kterému bylo v EP vysloveno přes tisíc pozměňovacích návrhů a nakonec byla v prvním čtení v EP schválen, na svou úpravu Evropskou komisí. Poté by měl být předložen Evropskému parlamentu ke konečnému schválení.

Evropská komise bude tvorbě nové verze REACH brát v úvahu i stanovisko členských zemí EU. Ty se koncem loňského roku dohodly na vlastní podobě směrnice. Výsledný návrh by tedy měl obsahovat připomínky všech hlavních institucí EU.

Sdílet tento příspěvek