Většina Evropanů podporuje společnou zahraniční a obrannou politiku

17.01.2006
Společnou zahraniční politiku schvaluje 68 procent Evropanů. Obranou ještě o 9 procent obyvatel více.

Většina Evropanů podporuje společnou zahraniční a obrannou politiku. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění Eurobarometer.

Společnou zahraniční politiku schvaluje 68 procent Evropanů. Nejvíc ji podporují na Kypru, v Německu a Belgii. Méně pozitivně je vnímána ve skandinávských zemích a zejména ve Velké Británii, kde by s jejím zavedením souhlasila jen polovina respondentů.

Podle expertů bude menší podpora společné zahraniční politiky v těchto zemích trvat ještě dlouho. Kořeny tohoto odporu jsou zakotveny v silné národní tradici. Všechny severské země po staletí bojovali o svou nezávislost a autonomii zahraniční politiky. V případě Velké Británie sehrávají specifickou úlohu i tzv. zvláštní vztahy s USA.

V porovnání s dosavadními průzkumy, konanými od roku 2003, podpora společné zahraniční politiky roste. Odborníci tento vývoj dávají do souvislosti s válkou v Iráku. Lidí si podle nich stále více uvědomují nutnost reagovat jednotně.

Pro společnou obrannou politiku se vyslovilo 77 procent respondentů. Nejvíce entuziasmu v tého otázce projevili Belgičané, nejméně Irové a Briti. Experti přitom připomínají, že armáda a společná obrana se v současné době stále více spojuje s mírovými misemi, zprostředkovatelskou funkcí a humanitární pomocí.

Sdílet tento příspěvek