EP schválil přísnější pravidla chování poslanců

19.01.2006
Europoslanci také na svém čtvrtečním zasedání vybrali ze svých řad 46 členů a jejich náhradníků do výboru pro vyšetření údajných nelegálních aktivit americké CIA.

Vyrušování, demonstrace či dokonce rvačky ve sněmovně mají být už minulostí, alespoň pokud jde o Evropský parlament. Jeho členové dnes schválili takové změny v jednacím řádu, aby řídící schůze mohl výtržníky s imunitou snadněji vykázat ze sálu i předsálí či sáhnout jim na poslanecké diety.

Bezprostředním podnětem ke změnám v jednacím řádu bylo loňské schvalování euroústavy v EP, provázené demonstrací nesouhlasu euroskeptiků ve sněmovně.
Přijatý návrh, vypracovaný francouzským zeleným Gerardem Onestou, sice nezavádí nové sankce, ale zjednodušuje a zpřísňuje dosavadní pravidla. Až dosud o vykázání poslance-výtržníka ze sálu musela rozhodnout celá sněmovna hlasováním, nyní postačí, aby „červenou kartu“ vytáhl předseda EP po předchozím varování a vyslechnutí napomenutého poslance.

Šéf sněmovny takto bude moci „dočasně suspendovat“ poslance až na deset dnů, namísto dosavadních dvou až pěti. „Vyloučení“ se sice nemá vztahovat na hlasování, ale potrestaný poslanec může přijít i o diety, pohybující se okolo 250 eur (cca 7500 Kč) za den.

Pravidla se navíc nebudou vztahovat jen na hlavní jednací sál, ale na všechny prostory parlamentu a jakékoliv schůze. Předseda EP bude moci tuto svou pravomoc postoupit poslancům, kteří budou řídit tato zasedání.

Složení výboru, vyšetřujícího CIA, je známo

EP také na svém čtvrtečním zasedání vybral ze svých řad 46 členů a jejich náhradníků do výboru pro vyšetření údajných nelegálních aktivit americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) v Evropě. Složení výboru odráží poměr sil ve sněmovně; členy se stali i jeden český a dva slovenští poslanci: Jan Zahradil (ODS), Miroslav Mikolášik (KDH) a Monika Beňová (Směr).

Výbor je pověřen shromáždit a analyzovat informace, aby se zjistilo, zda CIA nebo jiní američtí agenti či výzvědné služby jiných zemí na půdě Evropské unie unášeli, zadržovali na tajných místech, drželi v izolaci či mučili podezřelé z terorismu. Má také zjistit, zda se na takovém protiprávním počínání podíleli činitelé členských států a unie. Předběžnou zprávu má předložit EP do čtyř měsíců.

Tvoří ho 17 konzervativců, 13 socialistů a šest liberálů, ostatních pět klubů je zastoupeno po dvou poslancích. Stejně jsou rozdělena i křesla náhradníků.

Sdílet tento příspěvek