Komise připravila nový komunikační plán

01.02.2006
Nová „bílá kniha“ by měla přispět ke zlepšení dialogu s občany členských zemí a umožní jim zpětnou vazbu.

Evropská komise ve středu zveřejní „bílou knihu“, která by měla přispět ke zlepšení komunikace s občany členských zemí a umožní jim zpětnou vazbu. Mezi opatření dokumentu patří například vytvoření nezávislé evropské tiskové agentury, digitální propojení evropských knihoven, vznik školícího střediska pro učitele či sestavení kodexu pravidel, jimiž by se řídili lobbyisté.

Dokument předkládá evropská komisařka Margot Wallströmová a je určitou formou reakce na loňské odmítnutí evropské ústavní smlouvy v referendech ve Francii a v Nizozemsku. Byla koncipována jako stěžejní dokument „přemýšlecího období“, jehož dosavadní výsledky má unie přetřásat na červnovém summitu.

„Za poslední dvě dekády se Evropská unie zásadně změnila. Vzala na sebe širokou škálu úkolů, které se mnoha způsoby dotýkají života občanů. Ale komunikace s občany nedržela s tímto procesem krok,“ píše se v návrhu dokumentu. „Demokracie nemůže vzkvétat, pokud občané nevědí, co se děje, a nemají možnost dění ovlivnit. Je to dvousměrná ulice.“

Wallströmová v dokumentu navrhuje provedení opatření nejen na úrovni institucí EU, ale také na úrovni vlád, regionálních a obecních orgánů, politických stran, v součinnosti s občanskými sdruženími a nevládními organizacemi.

Internetové stránky i osvěta ve školách

Komise plánuje zřízení internetové stránky ve všech jazycích EU, na níž budou lidé moci reagovat na její návrhy. Ty budou také předmětem řady konferencí s co nejširším záběrem. Názory lidí a jejich případné změny zmapuje během jara několik průzkumů veřejného mínění. Konzultační období skončí v červnu, pak přijde vyhodnocení.

Školy v zemích EU by měly zařadit do osnov dějiny evropské integrace a základní informace o institucích, struktuře a pravomocích unie. Navrhuje se spustit program „občané pro Evropu“, který by vtahoval lidi do debat o unii a o jejím smyslu a budoucnosti, jež by se konaly na všech úrovních.

Informování a komunikace se mají řídit souborem zásad a norem shrnutých v jakési chartě, jež by dobrovolně zavazovala všechny účastníky evropské debaty respektovat základní pravidla. Lidé by měli možnost tato pravidla na webu hodnotit; podle jejich připomínek by byla případně upravena.

Komise si uvědomuje, že jediným účinným způsobem komunikace jsou média; žehrá zároveň na to, že informování o EU zůstává kusé, omezené, tendenční, a to navzdory přítomnosti více než tisícovky novinářů v Bruselu. Domnívá se, že unii je třeba dát tvář, zdůrazňovat a vysvětlovat její národní, regionální a lokální rozměr.

V této oblasti doporučuje dodávat sdělovacím prostředkům informace rychle a kvalitně, budovat partnerské vztahy s veřejnoprávními médii a těsněji pracovat se soukromými. Dává ke zvážení, zda podstatně vylepšit televizní kanál EU Evropa po družici (EBS) a „zda je žádoucí mít nezávislou tiskovou agenturu“.

Přípravu „bílé knihy“ provázely uvnitř komise ostré spory, protože existuje mnoho názorů na to, jak unii vysvětlovat občanům a jak odstraňovat zakořeněné předsudky. Původní návrh byl podle zdrojů EK vrácen Wallströmové k přepracování; ten, který předkládá ve středu, je prý mnohem skromnější.

Sdílet tento příspěvek