Eurokomise slibuje milióny knih na webu

03.03.2006

Nejméně šest miliónů knih, dokumentů, rukopisů, filmů a dalších děl evropské kultury má být do pěti let dostupných každému uživateli internetu v pomyslné Evropské digitální knihovně. Naplánovala si to včera Evropská komise, která současně přislíbila finančně přispět k vytvoření sítě digitalizačních středisek v Evropské unii. Tuto roli nyní sehrávají především národní knihovny v členských státech.

Plán eurokomise na podporu digitalizace evropského kulturního dědictví si klade za cíl zpřístupnit přes internet do roku 2008 dva milióny knih, filmů, fotografií, rukopisů a dalších děl a k roku 2010 toto množství přinejmenším ztrojnásobit.

rojekt Evropské digitální knihovny, což fakticky má být mnohajazyčný internetový portál zpřístupňující digitalizované fondy po celé EU, ohlásila EK loni na podzim, mimo jiné i pod tlakem amerických internetových vyhledávačů, plánujících širokou digitalizaci anglosaské literatury pro komerční využití.
Evropská odpověď se podle EK má opírat o stávající infrastrukturu TEL, spolufinancovanou EU, která již zajišťuje přístup ke katalogům řady národních knihoven, jakož i k jejich částečně digitalizovaným fondům. Do konce letošního roku by se měly připojit všechny národní knihovny 25 členských zemí.

Sdílet tento příspěvek