Evropský parlament si stěžuje na malé vytížení

06.03.2006
Předseda EP Josep Borrell připravil dokument, který má pomoci zvýšit popularitu Evropského parlamentu mezi veřejností a zvýšit jeho význam v různých debatách.

Předseda Evropského parlamentu Josep Borrell připravil dokument, který má pomoci zvýšit popularitu Evropského parlamentu mezi veřejností a zvýšit jeho význam v různých debatách. Lídři jednotlivých parlamentních stran budou o novém návrhu diskutovat na své schůzce ve čtvrtek 9. března.

Podle bruselského týdeníku European Voice je Borrella „skutečně rozčarován“ malým významem Evropského parlamentu v mnoha evropských debatách. Stěžuje si, že plenární zasedání evropské sněmovny zpravidla stojí mimo dění v Evropě. Zaslal dokonce stížnost předsedovi Evropské komise, ve které upozornil, že během jeho prezentace pracovního programu pro rok 2006 bylo ve sněmovně více pozornosti věnováno eurokomisařům než jednotlivým europoslancům.

Borrellův návrh předpokládá konání pravidelné měsíční debaty ve Štrasburku, která by měla trvat čtyři dny za účasti špiček EU a měla by se zabývat aktivitami Evropského parlamentu mimo EU, pozorovatelskými misemi v různých zemích světa, zahraničními delegacemi nebo i prostou diskusí o evropských hodnotách.

Nové debaty by měly podle Borrella přispět “ k vyššímu zájmu o současné priority Evropského parlamentu jako celku“. Zároveň by také měly přinést „rovnoměrnější“ rozložení vztahů ke třetím zemím mezi jednotlivými institucemi EU.

Sdílet tento příspěvek