Kaczynski odmítá zřízení postu ministra zahraničí EU

08.03.2006
Ministr zahraničí Evropské unie by podle některých politiků výrazně přispěl k vyřešení otázky budoucnosti evropské ústavní smlouvy.

Podle polského prezidenta Lecha Kaczynského je příliš brzy na vytvoření nového postu ministra zahraničí EU. Uvedl to při své návštěvě Berlína v reakci na hlasy, zaznívající zejména z Francie, které volají po vytvoření nového postu a zvýšení pravomocí generálního tajemníka EU Javiera Solany.

Stanovisko polského prezidenta přichází po zveřejnění plánu některých evropských politiků, kteří by rádi nově schvalovali evropskou ústavní smlouvu, kterou odmítli francouzští a nizozemští voliči v loňských referendech, po částech. Nová iniciativa ovšem v EU zřejmě narazí na odpor. Proti schvalování evropské ústavní smlouvy po částech se staví španělská strana, která považuje za nezbytné schvalovat dokument jako celek.

Po posílení role Javiera Solany volá zejména francouzský prezident Jacques Chirac. Věří, že by zřízení nového postu nebránily současné evropské smlouvy a tudíž by nebylo nutné ke zřízení nového úřadu schválení evropské ústavní smlouvy. Ministr zahraničí EU by podle Chiraka výrazně přispěl k vyřešení otázky budoucnosti dokumentu. Menší členské státy, například Nizozemsko, jsou ovšem v názoru na posílení role Solany opatrní. Jejich zástupci tvrdí, že by nový ministr prosazoval zejména zájmy větších členských zemí – Francie, Německa a Velké Británie. Haag v poslední době kritizoval zahraniční politiku EU. Nizozemským představitelům se nelíbil postup unie v otázce zveřejnění karikatur proroka Mohameda v evropském tisku.

Kaczynski se v poslední době netají svou skepsí k některým evropským otázkám. Před nedávnou návštěvou Francie prohlásil, že evropská ústavní smlouvy je mrtvá. Mělo by se podle něj začít hovořit o tvorbě nové verze textu dokumentu, který by více odrážel potřeby EU.

Sdílet tento příspěvek