Evropská unie zruší embargo na britské hovězí

09.03.2006

Evropská komise za šest týdnů formálně zruší embargo na vývoz britského hovězího zavedené před 10 lety kvůli mimořádně vysokému výskytu BSE.

Evropská komise za šest týdnů formálně zruší embargo na vývoz britského hovězího zavedené před 10 lety kvůli mimořádně vysokému výskytu BSE (nemoc šílených krav). Pro jeho odstranění se včera vyslovil příslušný stálý výbor EU složený z veterinárních expertů všech členských států. Rozhodnutí bude ještě po dobu jednoho měsíce přezkoumávat Evropský parlament.

Výbor dospěl k závěru, že Británie splnila podmínky pro odvolání embarga, tedy že se podřídila všem pokynům EU zaměřeným na likvidaci BSE. Už před dvěma lety poklesl výskyt BSE v Británii pod 200 případů na milión kusů dobytka. Loni v červnu veterinární úřad EU konstatoval, že kontroly BSE jsou v zemi řádně prováděny a že předpisy ohledně identifikace a registrace zvířat se plní.

Británie bude moci obnovit vývoz živých zvířat narozených po 1. srpnu 1996, od kdy platí v celé EU zákaz zkrmování masokostních mouček. Žádné britské krávy narozené před tímto datem nesmějí vstoupit na jednotný trh. Britské firmy budou moci vyvážet hovězí maso a výrobky z něj, pokud byly vyrobeny po 15. červnu 2005.

Komise konstatovala, že výskyt BSE v Británii klesl z 37 280 případů v roce 1992 na loňských 161, přičemž i zde šlo obvykle o zvířata narozená před rokem 1996. Celkově bylo od roku 1986, kdy došlo k prvnímu výskytu, v Británii zaznamenáno 185 000 případů, z 95 procent zjištěných před rokem 2000.
Krize kolem šílených krav byla jednou z nejvýraznějších událostí v EU v 90. letech.

Sdílet tento příspěvek