Rozpočet EU by se v příštím roce mohl zvýšit

03.05.2006

Se zvýšením o zhruba 4 procenta počítá návrh rozpočtu Evropské unie na příští rok, který dnes předložila Evropská unie.

Evropská komise dnes předložila návrh rozpočtu Evropské unie na příští rok. Ten počítá se zvýšením výdajů společenství na 116,4 miliardy eur, což je o 3,9 procenta více oproti letošnímu rozpočtu. Navrhované platby ze společné pokladny mají odpovídat 0,99 procenta hrubého národního důchodu „pětadvacítky“.

V prvním rozpočtu nové finanční sedmiletky EK navrhuje vynaložit 43 procent na soudržnost společenství, tedy na zmenšování rozdílů mezi chudšími a bohatšími regiony, na povzbuzování konkurenceschopnosti, hospodářského růstu a zaměstnanosti. Značná část výdajů, 35 procent, má tradičně směřovat do zemědělství a dalších deset na rozvoj venkova. Zhruba pět procent rozpočtu, sedm miliard eur, je určeno na administrativu a téměř stejný díl na roli EU ve světě.

„Rozpočet je více než pouhá čísla, je to přesný překlad politických cílů EU, zejména při povzbuzování růstu a zaměstnanosti, do konkrétních finančních údajů. Tento rozpočet může posílit konkurenceschopnost evropské ekonomiky,“ uvedla komisařka Dalia Grybauskaitéová.

Závazky na financování projektů ve sféře konkurenceschopnosti a soudržnosti navrhla komisařka zvýšit na 54,3 miliardy eur, tedy o sedm miliard více oproti letošnímu rozpočtu. Programy na podporu konkurenceschopnosti a inovací mají dostat přidáno o 53 procent oproti letošku, budování transevropských dopravních a energetických sítí téměř o pětinu, výzkumný program společenství o tři procenta, podpora celoživotního vzdělávání o 30 procent více. Oproti tomu výdaje na přímé platby zemědělcům mají vzrůst jen o 0,8 procenta a na rozvoj venkova o tři procenta. Mírně přidáno, o 1,2 procenta, má dostat také sféra občanských svobod, bezpečnosti a spravedlnosti.

Návrh nyní čeká dlouhá schvalovací procedura na zasedáních ministrů financí členských zemí a v Evropském parlamentu. Zatímco ministři v navrhovaných výdajích škrtají, europoslanci naopak mají tendenci peníze přidávat, než se dospěje ke kompromisu, obvykle mírně nižšímu než původní návrh. Rozpočet EU pro rok 2007 by měl být definitivně přijat v závěru roku, na zasedání EP 11.-14. prosince.

Autor: dpo-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek