Merkelová: Evropská integrace se nesmí zastavit

09.05.2006
Evropě stále hrozí obnovení starých záští a oživení nacionalizačních tendencí a zastavení procesu evropské integrace by proto mohlo mít vážné důsledky, varuje německá kancléřka Angela Merkelová.

Integrace Evropské unie se podle německé kancléřky Angely Merkelové nemůže zastavit. Na mezinárodní konferenci o EU pořádané televizní stanicí WDR dnes Merkelová také prohlásila, že v otázce ústavní smlouvy EU by nyní nebylo dobré přijímat rychlá rozhodnutí. Budoucnost euroústavy je podle ní během na dlouhou trať a při pokusech dokument oživit je třeba vyčerpat všechny možnosti.

Německo se netají přesvědčením, že Evropská unie se časem musí vrátit k jednáním o ústavní smlouvě EU. Poté, co dokument v referendech zamítla Francie a Nizozemsko, je jeho osud nejistý. Euroústava měla nahradit nynější Smlouvy o EU a přiblížit unii občanům.

Zároveň poukázala na to, že pro rozšiřování unie existují určité hranice. „Určitým zemím musíme umět říct, že v dohledné době nemají šanci stát se členy. Konkrétní příklady neuvedla, ale vyzvala EU k tomu, aby pro „tyto sousedy hledala nové formy partnerství“.

Merkelová dnes na konferenci podotkla, že EU doplácí na vlastní úspěch. Pro dnešní generaci žijící v míru a v blahobytu ve sjednocené Evropě je nepřenositelná zkušenost dřívějších poválečných generací. Proto je nutné si stále připomínat, že současnost není přirozeným a nezvratným stavem.

„Z malých předsudků se mohou znovu stát zášti, může znovu nastat rozdělování, znovu mohou přijít nacionalizační tendence. Proto je nutné udržovat integrační proces v EU stále v chodu, nebo dojde ke zvratu, který přirozeně nechceme,“ prohlásila Merkelová.

Jedním z důvodů neúspěchu euroústavy a nynějšího nepříznivého vnímání EU veřejností jsou podle ní i ekonomické příčiny. Unie byla dlouhou dobu zárukou blahobytu. Nyní jí přestala být, mnohé potřebné změny postupují příliš pomalu. Právě jednotný vnitřní trh ale podle Merkelové ukazuje, že EU našla správnou odpověď na globalizaci. „Kdybychom ho neměli, museli bychom ho vytvořit, protože jednotlivé státy v současnosti vůbec nejsou schopny odpovědět na výzvy ostatních kontinentů,“ podotkla kancléřka. Celkově je EU podle ní „lepší než její pověst“.

Německo převezme šestiměsíční předsednictví unie v lednu 2007. Kancléřka přednese tento čtvrtek před poslanci vládní prohlášení, v němž by se měla zaměřit právě na německé priority během předsednictví. Jak dnes oznámila, téma euroústavy bude hrát během německého předsednictví významnou roli.

Autor: dpo-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek