EP dal zelenou finanční perspektivě EU pro roky 2007-2013

17.05.2006

Souhlas Evropského parlamentu otevře novým členským státům cestu k podstatně vyšším příspěvkům ze společné pokladny.

Evropský parlament definitivně schválil sedmiletý rozpočet EU na léta 2007-13. Úprava má otevřít novým členským státům, včetně Česka a Slovenska, cestu k podstatně vyšším příspěvkům ze společné pokladny.

Pro přijetí konečné dohody mezi EP, členskými státy a Evropskou komisí hlasovalo 440 poslanců, proti bylo 190, 14 se zdrželo.
„Je to kladný výsledek, i když minimální,“ uvedl předseda EP Josep Borrell po hlasování. „Je to maximum, kterého jsme mohli dosáhnout, ale minimum z hlediska ambicí EU,“ dodal. Evropská unie tak má v příštích sedmi letech hospodařit s celkovou sumou 864,3 miliard eur.

„Je to vynikající zpráva, bude to výrazný impulz české ekonomice,“ uvítal štrasburské hlasování vicepremiér Jiří Havel. V přepočtu na hlavu již Česko zvítězilo „v disciplíně příslibů“, které však ještě bude třeba přeměnit v reálné čerpání. „Značný díl peněz vynaložíme do znalostní ekonomiky. Inovační programy zahrnou 19,75 procenta prostředků a zhruba dalších 17 procent půjde na vzdělávání,“ řekl s tím, že každé procento vlastně vyjadřuje miliardu korun ročně.

Jednání o rozpočtu byla složitá

Členské země Evropské unie se dohodly na rozpočtu na léta 2007 až 2013 na konci roku 2005. Unie měla hospodařit s částkou téměř 862,4 miliardy eur (zhruba 25 bilionů korun), tedy 1,045 procenta hrubého národního důchodu EU. Do České republiky by tak proudil čistý příjem až 93 miliard Kč ročně. Dohoda státníků přišla poté, co Británie zvýšila původní návrh rozpočtu zhruba o 13 miliard eur a rozhodla se vzdát až 10,5 miliardy eur z vlastní slevy z příspěvků do unijní pokladny.

Posléze se vyjednávači za členské státy, Evropský parlament a Evropskou komisi dohodli na navýšení o dvě miliardy eur (zhruba 114 miliard korun). Dohoda především odvrátila nebezpečí, že se bude dál oddalovat příprava prováděcích předpisů, bez nichž nelze chystat čerpání z fondů EU od začátku příštího roku. Toto riziko bylo citelné zejména pro nové členské země.

Na společnou zahraniční politiku by mělo připadnout 800 milionů a stejná suma na program Erasmus, z něhož EU spolufinancuje studentské výměny; znamená to, že se ho bude moci zúčastnit o 400.000 studentů víc, než se plánovalo. Na transevropské dopravní sítě připadne navíc půl miliardy, na podporu konkurenceschopnosti 400 milionů a 300 milionů na strukturální fondy.
Dohody také vyplynulo, že Evropská komise bude muset do konce roku 2009 předložit zprávu o fungování sedmiletého rozpočtu, aby se k němu mohl vrátit nově zvolený parlament.

Související články:
Unie navýšila rozpočet o dvě miliardy eur
Po velkém boji má EU sedmiletý rozpočet

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek