Ministři EU schválili peníze pro kulturu

19.05.2006

Zájemci v programu Kultura 2007 si rozdělí 400 milionů eur, do programu Evropa pro občany půjde 235 milionů eur a na program Media 2007 bude rozděleno 750 milionů eur.

Ministři kultury členských zemí EU ve čtvrtek schválili kulturní programy unie na příštích sedm let (2007-13). Do programu Kultura 2007 rozhodli vložit 400 milionů eur, do programu Evropa pro občany 235 milionů eur a na program Media 2007 dali 750 milionů eur, tedy celkem 1,385 miliardy eur (40 miliard korun). Tyto částky ovšem zdaleka nedosahují výše, kterou navrhovala Evropská komise.

Zatímco programy Kultura a Média prošly hladce, ministři se pohádali kvůli programu Evropa pro občany, který se původně jmenoval Občané pro Evropu a jeho název byl změněn na návrh Evropského parlamentu. Jablkem sváru se stala snaha pověřit realizací většiny programů jen několik známých evropských nevládních organizací (například Naše Evropa nebo Evropské hnutí), bez výběrového řízení.

Tento návrh ovšem neprošel a bylo dohodnuto, že organizací bude devět, ale pouze do roku 2009, poté budou muset o granty soutěžit s ostatními.

„Usilovali jsme o to, aby toto období bylo co nejkratší; na druhé straně Francie či Německo žádaly až čtyři roky. Kompromis se ustálil na třech letech,“ sdělila novinářům náměstkyně ministra kultury Petra Smolíková.

Smyslem programu Evropa pro občany je propagovat evropské hodnoty, usnadňovat mobilitu lidí po kontinentu, připomínat historická výročí, pranýřovat nacismus i stalinismus, podporovat výměnné akce a přátelské svazky měst či krajů.

Program Kultura je zaměřen výlučně na projekty s účastí z několika zemí EU. V loňském roce se na něm podílelo 30 českých organizací, z toho 11 jako hlavní organizátoři – například Národní galerie v Praze, ale také Muzeum zimních sportů, turistiky a řemesel v Deštném v Orlických horách. Patří sem i Laterna Magika či Institut Terezínské iniciativy.

Program Média si klade za cíl zachovat originalitu a rozmanitost evropské kinematografie a audiovizuální tvorby, prosazovat dialog mezi jednotlivými aktéry, propagovat evropská díla a pomáhat jim v americké konkurenci.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek