Salzburské fórum bude lobbovat v EU

23.05.2006
Ministři vnitra středoevropských zemí sdružení v takzvaném Salcburském fóru (SF) jednali o výměně informací o DNA, používání biometrických údajů a o vytvoření překladatelské skupiny, která by zjednodušila výměnu informací o žadatelích o azyl.

Ministři vnitra středoevropských zemí sdružení v takzvaném Salcburském fóru (SF) v úterý v Bratislavě jednali o výměně informací o DNA, používání biometrických údajů a o vytvoření překladatelské skupiny, která by zjednodušila výměnu informací o žadatelích o azyl. Ministři se také dohodli, že budou společně lobbovat za zájmy svých států na půdě Evropské unie. Do SF patří státy takzvané Visegrádské čtyřky (V4), Rakousko, Slovinsko, Rumunsko a Bulharsko.

Rakousko na bratislavském setkání navrhlo, aby si země s cílem zefektivnit boj proti zločinu navzájem zpřístupnily databáze DNA. „Vítáme tuto iniciativu a rádi se k ní připojíme,“ řekl o návrhu rakouské ministryně Liese Prokopové její slovenský protějšek Martin Pado. Upozornil však, že databáze v jednotlivých zemích zatím nejsou kompatibilní.

Ministři jednali rovněž o otázce ochrany svědků ve vztahu k používání biometrických údajů. Ty totiž mohou výrazně zkomplikovat změnu identity chráněného svědka, jenž se po poskytnutí svědectví v citlivých kauzách přestěhuje do jiné země. Oba problémy mají řešit pracovní skupiny fóra složené z expertů ministerstev.

Ministři dále podpořili vytvoření bruselské překladatelské skupiny, která by ve třech světových jazycích shromažďovala údaje o menších a méně známých zemích. Podle slovenského ministerstva by to mělo zjednodušit proces posuzování azylových žádostí, při nichž se kromě osobního příběhu azylanta zkoumá i situace země, z níž žadatel pochází.

SF vzniklo na neformálním setkání ministrů vnitra v Salcburku v roce 2000. Původním záměrem seskupení byla snaha o úplné začlenění zemí V4 a Slovinska do evropského prostoru spravedlnosti a bezpečnosti. Známá je i společnými dopravně-bezpečnostními akcemi.
Na bratislavském setkání skupiny se k ní připojilo Bulharsko. Na jednání padl návrh, aby se rozšířila také o Chorvatsko či Ukrajinu. Na konkrétních termínech se ministři zatím nedohodli.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek