Dalším držitelem evropské ceny Karla Velikého je Juncker

25.05.2006
Lucemburský premiér Jean-Claude Juncker ocenění dostal za příkladné angažování v boji za sociální a spojenou Evropu.

Mezi nositele prestižní evropské ceny Karla Velikého se 25. května zařadil lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. Ocenění dostal za příkladné angažování v boji za sociální a spojenou Evropu.

Při svém projevu Juncker mimo jiné zdůraznil, že ústavní smlouva EU není mrtvá a přijmout ji musí ještě dnešní generace evropských politiků. Budoucí osud dokumentu je nejasný po loňských neúspěšných referendech ve Francii a Nizozemsku.

„Evropská ústava není mrtvá. Není mrtvá, dokud to o ní neřeknou všichni, dokud všichni nezjistili smrt, nelze konstatovat smrt předčasnou,“ prohlásil Juncker, podle kterého jsou Evropané málo pyšni na to, co EU po válce dokázala, a jakými proměnami prošla, že dokázala například přijmout jednotnou měnu euro, nebo se rozšířit na východ o bývalé sovětské satelity.

Mezinárodní cena Karla Velikého z Cách se uděluje od roku 1950 za mimořádné zásluhy o evropské sjednocení. S oceněním nazvaným podle panovníka, který sjednotil národy od řeky Ebro až po Labe, se pojí finanční odměna 5000 eur, tedy asi 150.000 korun.

Prvním nositelem ceny se v roce 1950 stal zakladatel panevropské myšlenky, Richard Coudenhove-Kalergi. Mezi další držitele patří mimo jiné bývalý český prezident Václav Havel, který ji dostal v roce 1991, bývalý francouzský prezident a předseda Konventu EU Valéry Giscard d´Estaing, nebo bývalý prezident USA Bill Clinton.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek