Evropská integrace nemusí být jen „shora“

26.05.2006
Města by měla hrát větší roli v posilování konkurenceschopnosti EU a stát se centry inovací, doporučuje Štrasburský klub starostů.

Problematika měst, přestože v nich žije 80 procent obyvatel, nebyla po léta pro Evropskou unii příliš významná. Nyní se však začíná dostávat do popředí. Právě městské aglomerace by vytvářením prostředí příznivého pro výzkum, vývoj, inovace a technologické klastry měly výrazněji než dosud přispívat k posílení konkurenceschopnosti unijní ekonomiky, k plnění revidované Lisabonské strategie. Minulý týden se na tom shodli členové Štrasburského klubu, jehož členy jsou kromě zakladatelského města starostové 35 měst z nových členských států EU a kandidátských zemí.

Štrasburský klub vznikl v roce 2003 z iniciativy starostky alsaské metropole Fabienne Kellerové. Členové si vyměňují zkušenosti z urbanismu, veřejné dopravy, z čerpání strukturálních fondů Evropské unie, nabízejí pobyty umělcům. Českou republiku reprezentují primátoři Brna, Ostravy, Plzně a Olomouce.

Tato originální iniciativa ukazuje, že evropská integrace není jen procesem shora – nejsou to jen summity, zasedání Rady EU či náplň práce ministerstev. Kontakty a výměnu názorů s partnery z Unie mohou rozvíjet občané, regiony a v neposlední řadě města.

ZLATÝ TROJÚHELNÍK. Jistou inspirací pro představitele měst z unijních nováčků a kandidátů může být právě Alsasko, které je součástí evropského zlatého výzkumného trojúhelníku v údolí horního Rýna. Patří k němu severozápadní Švýcarsko – kde je soustředěno 70 % výzkumných kapacit Helvetské konfederace – a spolková země Bádensko-Virtembersko, v níž se nachází třetina německých výzkumných laboratoří. Z univerzit v Curychu, Basileji, Stuttgartu a Štrasburku vzešlo pět nositelů Nobelovy ceny.

Od roku 1996 se v tomto trojúhelníku formoval evropský klastr pro biotechnologii. Hlavním cílem BioValley je podpora spolupráce mezi firmami biotechnologického a biolékařského sektoru a mezinárodně uznávanými vědeckými institucemi napojenými na univerzity regionu. Klastr by měl být přínosem nejen pro velké farmaceutické koncerny, ale také pro řadu malých podniků a dodavatelů. Láká mladé podnikatele, aby v BioValley zakládali firmy.

Další klastr, který v Alsasku vzniká, je zaměřen na inovace v léčbě a terapii. Jiný, automobilový, roste kolem závodu skupiny PSA Peugeot Citroën v Mylhúzách.

SPOJIT ŠKOLY S VÝZKUMEM. Francoise Le Bailová, zástupkyně generálního ředitele pro podniky a průmysl v Evropské komisi, zdůraznila starostům roli, jakou by města měla hrát v oživení růstu a zaměstnanosti. Radnicím se to určitě vyplatí. Vždyť podle průzkumu Komise vykazují podniky, které inovují, třikrát větší růst a vytvářejí dvakrát více pracovních míst než ty, které se inovacím vyhýbají. Jako příklady měst úspěšně spojujících vysoké školství s výzkumem a vývojem i se sítěmi byznys andělů, investujících do nových firem, zmínila Le Bailová Cambridge a Oxford.

Unijní program PAXIS, který městům i regionům usnadňuje podporu začínajících inovačních podniků, končí. V příštím roce ho nahradí program PROINO. Le Bailová vyzvala starosty, aby se jejich města o prostředky z nového programu ucházela kvalitními projekty.

MILUJTE PODNIKATELE. Ernest-Antoine Seillie`re, předseda mocné Konfederace evropských podniků (nový název nahrazující tradiční UNICE), jež sdružuje 39 zaměstnavatelských svazů z 33 zemí, doporučil pozitivnější vztah měst vůči byznysmanům.

Připomněl, že Tony Blair již před lety vyzval Brity, aby milovali své podnikatele tak jako své fotbalisty. I to přispělo k tomu, že prostředí pro byznys je na britských ostrovech vlídnější než v kontinentální Evropě. Ve Francii je to jiné než v Británii: Zinedine Zidane je mnohem populárnější než zaměstnavatelská organizace MEDEF, s úsměvem poznamenal Sellie`re.

NADÍLKA PRO PŘIPRAVENÉ. Téma měst se postupně – po špičkách – v Unii prosazuje jak ve finanční oblasti, tak v právních normách, potvrdil francouzský europoslanec Jean-Marie Beaupuy.

Podle jeho slov posílí pozici měst čerstvě schválený rozpočet EU na léta 2007-2013. Beaupuy odhaduje, že města budou finálními uživateli zhruba 35 % prostředků z unijního rozpočtu. Dá se říci, že po 1. lednu 2007 je čeká finanční mana. Nadílka však nebude pro každého – prospěch z unijního rozpočtu budou mít pouze města připravená – nikoli ta nepřipravená.

Beaupuy je přesvědčen, že pro roli koordinátorů aktivit nejrůznějších subjektů v oblasti bydlení, dopravy či školství jsou starostové často lepší než stát.

Primátorům a starostům z nových členských států dal Jean-Marie Beaupuy dvě rady:

Hrozí, že jejich města nebudou připravena a schopna předkládat Evropské komisi kvalitní projekty na čerpání prostředků ze strukturálních fondů. Radnice každého většího města by proto měla mít alespoň jednoho experta schopného kvalitní návrhy, odpovídající unijním standardům, připravit.

Radnice z nových zemí by měly předkládat nejen malé, ale také významné projekty. Tři nebo čtyři velké projekty jsou lepší než 30 či 40 malých. Získáte tím účinnější páku a vaše palebná síla bude viditelná, doporučil přítomným představitelům měst.

NENAHRADITELNÝ STAROSTA. Jacques Barrot, místopředseda Evropské komise a komisař pro dopravu, upozornil, že mobilita jako významný prvek konkurenceschopnosti Unie zahrnuje nejen panevropské projekty železničních koridorů, letecké, říční a námořní dopravy, ale také mobilitu občanů ve městech, kvalitu městské hromadné dopravy. Připomněl, že Evropská komise spolufinancuje iniciativu CIVITAS, jež pomáhá budovat ekologické a energeticky efektivní systémy městské dopravy. Evropská komise však nemůže zbavit odpovědnosti za dopravu ve městech jejich starosty – i v tom se projevuje princip subsidiarity. Nic nemůže nahradit činnost starosty, který má globální vizi.

Počátkem června předloží Komise Bílou knihu o dopravě, jejíž významnou kapitolou bude právě mobilita ve městě, dodal Barrot.

A co přináší členství ve Štrasburském klubu českým primátorům? Například Martin Tesařík z Olomouce Ekonomu řekl, že z jeho pohledu jsou zvláště cenné zkušenosti, jak získat prostředky z unijních fondů a jak je umět efektivně využívat.

Karel Ježek
Štrasburk

Autor: Karel Ježek

Sdílet tento příspěvek