Lídři EU nejsou ochotni jednat o zrušení štrasburského sídla EU

26.05.2006
Šéfové vlád členských zemí Evropské unie nebudou zřejmě ochotni zahájit debatu na červnovém summitu o tom, zda má Evropský parlament mít nadále tři sídla.

Šéfové vlád členských zemí Evropské unie nebudou zřejmě ochotni zahájit debatu o tom, zda má Evropský parlament mít nadále tři sídla, až je o to na summitu v polovině června požádá předseda EP Josep Borrell. Diplomaté v Bruselu se domnívají, že je to příliš citlivá věc a že pro její nastolení není vhodná doba.

Předsedové politických klubů v EP požádali minulý týden Borrella, aby tuto otázku na nejvyšší úrovni otevřel. Oficiálním sídlem EP je Štrasburk, běžná práce se odehrává v Bruselu a část administrativy sedí v Lucemburku. Toto uspořádání stvrdili šéfové vlád tehdejší dvanáctky v roce 1992 a v roce 1997 bylo zařazeno do Amsterodamské smlouvy. Změnit ho lze jedině jednomyslným rozhodnutím premiérů.

Od loňského zamítnutí euroústavy ve francouzském a nizozemském referendu je EP daleko citlivější na svou pověst ve veřejném mínění, udržování tří sídel stojí ročně daňové poplatníky přes 200 milionů eur. Stále více europoslanců, včetně českých, proto požaduje, aby se s touto praxí skoncovalo a aby EP úřadoval v jednom místě, nejlépe v Bruselu, kde jsou také další instituce unie.

Odpor vůči Štrasburku vzrostl začátkem května, když se výbor pro kontrolu rozpočtu začal zabývat podivnými praktikami štrasburské radnice, která několik desetiletí účtuje EP vyšší nájemné za podpůrné kancelářské budovy, než kolik sama platí jejich majitelům. Přišlo se na to ve chvíli, kdy se EP chystal tyto nemovitosti odkoupit.

Podle generálního tajemníka EP Priestleyho předloží výbor zprávu na toto téma plénu EP příští týden. Tehdy se rozhodne, zda bude zmíněný rozdíl označen za odůvodněný nebo nikoli. Úředníci EP podle něj nyní zkoumají horu dokumentů, kterou jim konečně poslala štrasburská správa.

Diplomaté očekávají, že Borrell při setkání se šéfy států a vlád na začátku summitu otázku nastolí, bude vyslechnut, nevyvolá však žádnou debatu. Do francouzských voleb příští rok nemá cenu takovéto věci ani zmiňovat, usoudil diplomatický zdroj z Rakouska, předsednické země EU.

EP se schází ve Štrasburku každý měsíc ke čtyřdenní plenární schůzi. Jednou měsíčně se také koná miniplénum v Bruselu, sestávající z jednoho odpoledne a jednoho dopoledne. V obou městech vlastní parlament obrovské reprezentativní budovy. Část jeho zaměstnanců, například účetní, personalisté či řidiči, pracují v Lucemburku, který je na půli cesty mezi Bruselem a Štrasburkem, a jezdí do obou měst podle potřeby.

Související články:
Starostka Štrasburku odmítá šizení Evropského parlamentu
Petice má přispět ke zrušení štrasburského sídla EP
Štrasburk šidí Evropský parlament, tvrdí poslanci

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek