Finský ministr obvinil země EU z vynášení informací

09.08.2006
Šéf finské diplomacie kritizoval země Unie za to, že vynáší důležité informace a prosazují jen národní zájmy.

Finský ministr zahraničních věcí tvrdě kritizoval členské státy Evropské unie a obvinil je z úniku důležitých zahraničně-politických informací.


Ekki Tuomija v komentáři pro finský deník Hufvudstadsbladet uvedl, že veškeré dokumenty, které mají souvislost s krizí na Blízkém východě, má Tel Aviv na stole hodinu poté, co je dostanou člené státy Unie. „Je už dávno známé, že všechny důležité dokumenty, které se týkají Blízkého východu, znají v tel Avivu v průběhu hodiny po jejich distribuci členským států EU. A pravděpodobně je znají i ve Washingtonu a Moskvě,“ uvedl šéf finské diplomacie.


„Problém evropské zahraniční politiky není v nedostatku její otevřenosti, ale v její falešné transparentnosti,“ prohlásil ministr. Toto chování má podle Tuomioje vliv na to, že státy EU nejsou schopni vystupovat jako společná světová síla.


Finský ministr kritizoval představitele členských států i za to, že prosazují především svoje národní zájmy. Na evropské summity se podle něj připravují s vědomím, že je čekají „náročené jednání se zeměmi, které mají potenciálně nepřátelský postoj“.


„Pro morálku, důvěryhodnost a efektivnost EU by bylo velkým přínosem, pokud by ministři přicházeli na evropská jednání s pocitem určitého společného cíle a ne s tím, aby zpět domů přinesli zisky pro vlastní národní potřeby.

Autor: jos-iHNed, Euractiv.sk

Sdílet tento příspěvek