EU vede diskuze o evropské identitě

22.08.2006
Ty se zintenzívnily v kontextu dalšího rozšiřování EU a usedání projektu euroústavy. Motto „Jednota v různorodosti“ je bráno jako nejlepší popis celé EU, názory na jeho interpretaci jsou však různé.

Nejprominentnějšími členy diskuze o evropské identitě se stali představitelé katolické církve. Na adresu členů Evropské lidové strany papež Benedikt XVI. 30. března 2006 řekl, že si Evropa musí vážit svých křesťanských kořenů a upevnit povědomí, že patří ke společné civilizaci, a až poté bude moci lépe čelit výzvám, které před ní stojí.

Podle Komise biskupských konferencí Evropského společenství (Commission of the Bishops´Conferences of the European Community – COMECE) by byla přímá zmínka o Bohu nebo křesťanství silným signálem podporujícím identitu Evropy. Univerzální práva a hodnoty, kterými jsou demokracie nebo právní stát, se v Evropě vyvinuly z křesťanství.

Evropská lidová strana věří, že si Evropa uchovává společné kulturní dědictví. Pocit sounáležitosti může stát jen na společných kulturních hodnotách a přesvědčení. A proto je na čase definovat evropské hranice.

Liberální skulina v Evropském parlamentu propaguje myšlenku, že EU je jedna politická komunita, která není založena ani na náboženství, ani na víře, ale na vzájemném respektování demokratických hodnot a principů. Turecká snaha o členství v EU a samotná přítomnost milionů muslimů v Evropě by měla tento proces postrčit kupředu.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan zdůraznil, že přijetím Turecka za člena EU by unie dokázala, že ve skutečnosti není křesťanským klubem, ale místem, kde se střetávají různé civilizace.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek