Blair chystá neformální summit EU

04.07.2005
Britský premiér Tony Blair oznámil, že chce na podzim v Británii uspořádat neformální summit Evropské unie. Podle jeho představ by se měl zabývat budoucností EU.

Britský premiér Tony Blair oznámil, že chce na podzim v Británii uspořádat neformální summit Evropské unie. Podle jeho představ by se měl zabývat budoucností EU, zejména dilematem mezi nynějším sociálním modelem, modernizací a potřebou zajistit vysokou konkurenceschopnost.

Británie se bude snažit zprostředkovat dohodu o rozpočtu EU na léta 2007 až 2013. Odmítl ale hovořit o jakýchkoli konkrétních návrzích a dal najevo, že si není jist úspěchem této snahy.

V zahraniční politice bude Británie pokračovat v úsilí o pomoc Africe, o zprostředkování na Blízkém východě a ve snaze posílit globální režim ochrany životního prostředí. Británie také chce pokračovat v debatě o rozšíření s dalšími státy včetně Turecka.

„Uděláme, co budeme moci, abychom zajistili pokrok, abychom dosáhli dohody. Zdali to je možné nebo ne, to skutečně nevím,“ řekl dnes Blair v Londýně o rozpočtu na společné tiskové konferenci s předsedou Evropské komise Josém Barrosem.

Pokud jde o podzimní neformální summit, Blair řekl, že uznává, že jde o riskantní strategii. „Všichni však vědí, že toto je ústřední bod nynější debaty, tak tuto debatu uspořádejme,“ vysvětlil důvod svého návrhu.

Sdílet tento příspěvek