EU hledá změnu blízkovýchodní politiky

18.02.2011
Euroskop

Dopad egyptských nepokojů na blízkovýchodní politiku EU budou v neděli poprvé od odstoupení egyptského prezidenta Mubaraka řešit ministři zahraničí EU. V pondělí bude na pořadu ministerského jednání budoucnost mírového procesu mezi Izraelem a Palestinou.

V EU převládá konsenzus, že je nutné přehodnotit a posílit strategii podpory demokracie v regionu. Rozvojová pomoc poskytovaná zemím vedených autokratickými režimy by měla být v budoucnosti vázána na přísnější podmínky. Finanční asistenci státům v jižním sousedství EU bude probírat i Komise na nejbližším setkání ve středu 23. února.

Mnoho šéfů diplomacie se obává, že jakýkoliv nový egyptský režim bude méně ochotný k pokračování mírové smlouvy s Izraelem a blokádě pásma Gaza kontrolovaného radikální islamistickou skupinou Hamas. O postoji nejdůležitější skupiny pro danou problematiku – tzv. blízkovýchodního kvartetu (EU, Ruska, USA a OSN) bude ministry informovat Vysoká představitelka pro zahraniční politiku Ashtonová.

Od ministrů se očekává, že „zmrazí finanční vklady Mubaraka a jeho rodiny v Evropě, jak požádalo současné egyptské přechodné vedení. Na žádost Nizozemí bude Rada jednat i o lidských právech v Íránu. Požadavek Amsterdam vznesl po popravě Zahra Bahramiho, íránsko-nizozemského občana.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek