Lucemburský ministr se Kaddáfího nebojí

21.02.2011
Euroskop

Víkendové nepokoje v Libyii ukázaly, že Evropa už nezvládá mluvit jedním hlasem. Jen za poslední týden si střety demonstrantů s policisty vyžádaly přes dvě stě obětí. Členské státy v čele s šéfkou unijní diplomacie Ashtonovou zákrok vládních sil odsuzují, nejostřeji vystupuje Lucembursko. Libye však našla zastání nejen u spojenců v Itálii, ale překvapivě i v Čechách. Ministr zahraničí Schwarzenberg dokonce varuje před katastrofou v případě, že diktátor padne.

Navzdory počtu obětí libyská vláda oznámila, že hodlá bojovat až do poslední kulky. Podle místních zdrojů víkendová palba vládních sil demonstranty doslova kosila. Co nezvládli policisté, zastali ostřelovači. Z důvodu blokace internetu a odmítnutí cizích žurnalistů však stále chybí bezprostřední informace.

Evropa proti Libyii

Představitelé členských států postup Kaddáfího vlády vesměs ostře odsoudili. Britský premiér David Cameron označil její chování za neakceptovatelné a kontraproduktivní. Stejně se vyjádřil i William Hague. Británie události v Libyi odsuzuje a očekává, že se ostatní země zachovají stejně, vyzval ke spolupráci britský ministr zahraničí. Kritický postoj sdílí i Francie a Lucembursko. Nebojím se diktátora, který střílí do vlastních lidí, prohlásil tamní šéf diplomacie Jean Asselborn.

Ve svém sobotním prohlášení vyzvala Ashtonová Libyi ke klidu a zdrženlivosti. Kaddáfí musí zastavit násilí a vyjít vstříc legitimním požadavkům demonstrantů, sdělila šéfka evropské diplomacie. Neuvedla však, zda a jakým způsobem Brusel do nepokojů zasáhne. Maďaři, kteří v současnosti drží rotační předsednictví, už dostali z Tripolisu varování: Pokud se Evropa Kaddáfímu postaví, přestane s ní Libye spolupracovat v otázce prevence ilegální imigrace ve středomoří. Toho se obává zejména Itálie. Na dalším možném postupu se však členské státy neshodnou.

Česko a Itálie samy v opozici

Nechci svého dlouholetého přítele rušit prosbami o umírněnost, řekl v sobotu italský premiér Berlusconi v narážce na diktátora Muammara Kaddáfího. V Římě panují obavy nejen ze ztráty blízkého spojence, ale především z dopadů protestů na ilegální imigraci. Ministr zahraničí Frattini se v sobotu snažil přesvědčit členské státy o libyjských ústavních reformách, které by Unie měla podpořit a varoval před kritikou Tripolisu. Evropské protesty povedou pouze k nárůstu ilegální imigrace, řekl bývalý eurokomisař a člen nacionalistické Ligy severu. Itálie je nejbližším evropským sousedem Libye a momentálně čelí náporu přistěhovalců ze severní Afriky.

Za Tripolis se překvapivě postavila i Česká republika, která mírní zastánce lidských práv. Podle ministra Schwarzenberga by se Unie neměla v Libyi samostatně angažovat. Pomoci prý může pouze v případě, když bude požádána. Sami Libyjci nejlépe vědí, co potřebují. Nesmíme jim vnucovat naše představy a předpisy. Je třeba naslouchat, navázat dialog a teprve pak jednat, řekl šéf české diplomacie. Na dotaz s kým by tedy EU měla v Libyi vlastně komunikovat, zmínil současnou vládu jako oficiálního partnera vyjednávání. Mimo jiné i kvůli bezpečí Evropanů, kteří v Libyi momentálně pobývají, vysvětlil postoj České republiky ministr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek