EU uvalila sankce na libyjský režim

28.02.2011
čtk

Evropská unie dnes schválila sankce vůči libyjskému režimu. Restriktivní opatření zahrnují zákaz cest do zemí „sedmadvacítky“, zmrazení finančních aktiv tamních předáků a embargo na dovoz zbraní. EU tímto krokem následuje Radu bezpečnosti OSN, která podobné sankce už schválila o víkendu, její opatření jsou nicméně ještě o něco tvrdší.

Sankce se týkají i zákazu dodávat do Libye produkty, jako je slzný plyn či různé další prostředky používané při potlačování protestů. Jejich přijetí není překvapením, EU na nich pracovala už několik dní.

Opatření by měla zřejmě začít platit v příštích dnech. Stane se tak poté, až budou zveřejněna v oficiálním rejstříku Evropské unie.

Násilnosti, které si už vyžádaly nejméně několik stovek mrtvých, mezitím v Libyi nadále pokračují. Stejně tak pokračuje i evakuace několika stovek zbývajících občanů zemí EU, kteří se rozhodli tuto severoafrickou zemi opustit. Češi, kteří tak chtěli učinit, už odjeli všichni.

Restriktivní opatření EU jdou ještě dál za sankce EU, podotkl maďarský ministr národního rozvoje Tamás Fellegi, jehož země tento půlrok EU předsedá, po jednání ministrů energetiky zemí EU, kteří formálně sankce schválili.

Ve srovnání se sankcemi OSN je tam podle něj navíc například zmiňovaný zákaz obchodu s vybavením, které lze využívat proti demonstrantům, i větší počet lidí zahrnutých do zmražení financí a zákazu cestování do EU.

Zmražení aktiv i zákaz cestovat do zemí EU se týká libyjského vůdce Muammara Kaddáfího a zhruba dvou desítek jeho rodinných příslušníků a osob zodpovědných za násilné potlačování demonstrací.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek