Expert EU: Bahrajn může být nebezpečnější než Libye

17.03.2011
Euroskop

Nepokoje v Bahrajnu mohou roznítit konflikt v celém regionu Perského zálivu, varují bezpečnostní experti EU. Hrozí totiž konfrontace sunnitské Saudské Arábie a šíitského Íránu. Informuje o tom Euobserver.

Co se děje v Bahrajnu je spor sunnitů a šíitů, Saudské Arábie proti Íránu. Je to střet velkých mocností na malém území. Je to opravdu výbušné. Stejné obavy s námi sdílí i Spojené státy a Rusko, řekl nejmenovaný zdroj z EU serveru Euobserver.

„Ze zahraničněpolitického hlediska je to velmi důležitá záležitost. Nevíme, kam to bude pokračovat, řekl serveru jiný zdroj z EU s poukazem na účast sunnitských zemí Ománu, Kataru, Saudské Arábie a Spojených arabských emirátů při potlačování protestů. „Pokud se otevřeně zapojí Saudská Arábie a Írán, může se to stát nebezpečnější než Libye, dodal.

„Zatímco na začátku s největší pravděpodobností nedošlo k íránskému vměšování, příležitost pro Írán, aby situaci využil, bez pochyby narůstá, přidal se k obavám na svém blogu i švédský ministr zahraničí Carl Bildt.

Pomoc nebo okupace?

V pondělí země Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC) vyslaly do země své vojáky a policisty k udržení pořádku v zemi. Je mezi nimi 1000 Saúdských Arabů a 500 policistů ze Spojených arabských emirátů. Bahrajnská opozice to označila za intervenci, vyhlášení války a okupaci Bahrajnu.

Šiítský soused Írán ve středu odvolal velvyslance z Bahrajnu s odůvodněním, že jsou v zemi zabíjeni šíité. Prezident Mahmúd Ahmadínežád obvinil USA, které mají rozsáhlou námořní základnu v zemi, že tvrdý zákrok zosnovala spolu se Saudskou Arábií. „USA usilují o záchranu sionistického režimu (Izraele) a o potlačení lidových povstání. Proto podporují určité vlády, citovaly jeho slova národní tiskové agentury.

Sousední šíité na straně demonstrantů

Na stranu šíitských demonstrantů se postavili i jejich další souvěrci. K demonstracím na podporu bahrajnských protestujících vyzývají významní irácký šíitský duchovní Moquata al-Sadr a militantní hnutí v Libanonu Hizballáh.

Šíitští muslimové tvoří asi 70 procent obyvatel Bahrajnu. Vládnoucí dynastie země je však sunnitská. Protesty probíhající od 14. února jsou motivovány nespokojeností většinových šíitů s vládou sunnitské rodiny Chalífů. Demonstranti tvrdí, že šíitská menšina je systematicky utlačována.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek