Ropné sankce proti Sýrii jsou hotová věc

22.08.2011
Euroskop

Země EU se rozhodly uvalit ropné embargo na Sýrii. Jeho cílem je odříznout prezidenta Bašára Assada od zdrojů a urychlit tak jeho pád. Členské státy o sankcích hlasují během dneška a jejich praktické spuštění se očekává v řádu několika dní.

Politický a bezpečnostní výbor EU pověřil v pátek Evropskou službu vnější akce (ESVA) vypracováním sankčního návrhu vůči Sýrii. Týká se především exportu ropy, kde unie odebírá přes 95 procent a dotuje tak téměř třetinu syrského státního rozpočtu. Opatření má podporu Francie, Británie, Nizozemí a Německa. První tři státy vlastní společnosti Total, Gulfsands Petroleum a Shell, které syrskou ropu dosud dovážely. Ačkoli Itálie, Řecko a Kypr vyjádřily obavy z dopadů embarga na civilisty, námitky nevznesly.

Rozhodnutí o společných sankcích přišlo poté, co syrská vláda navzdory mezinárodním výzvám zaútočila dělovými čluny na město Latakia. Zpráva Organizace spojených národů (OSN) zaznamenává podobné masové vraždy už pět měsíců. Násilné zákroky proti pokojným demonstrantům a zintenzívnění bezohledného použití síly dokazují ztrátu legitimity syrského režimu a naléhavost odstoupení Bašára Assada, uvedla ve svém prohlášení Catherine Ashtonová, vysoká představitelka EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku.

Hlavním motivem embarga je urychlit změnu syrského režimu. Vstupujeme do fáze, kde jsou politické cíle důležitější, než zájmy ropných společností, řekl diplomatický zdroj portálu EU Observer. Právní návrh počítá s rozšířením sankcí na syrské bankovní domy, telekomunikační firmy i asistenci Evropské centrální banky. Zatímco dosavadní omezení postihlo pouze organizátory represí, nové sankce se mají vztahovat na všechny, kdo z činnosti Assadova režimu jakkoli těží. Samozřejmostí je zákaz udělování víz a zmrazení finančních aktiv v bankách unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek