Do EU chce 45 procent Ukrajinců

15.12.2011
čtk

Ukrajinci mají z větší části pozitivní vztah k Evropské unii, ale domnívají se, že vláda prezidenta Viktora Janukovyče o integraci s EU dostatečně neusiluje. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který provedlo nezávislé ukrajinské Razumkovovo středisko.

Pro vstup Ukrajiny do EU se vyslovilo 45 procent dotázaných, zatímco zhruba třetina byla proti, uvedla agentura Unian, která výsledky průzkumu zveřejnila. Jen dvanáct procent Ukrajinců se podle průzkumu domnívá, že deklarovaný zájem o členství v EU kyjevská vláda podporuje i dostatečně vstřícnými skutky. Na 56 procent dotázaných si naopak myslí, že úsilí vlády o sblížení s Evropou je nedostatečné.

Průzkum byl proveden nedlouho před summitem Ukrajina-EU plánovaným na 19. prosince. Podle původních předpokladů měla být schůzka věnována podpisu smlouvy o přidružení Ukrajiny k EU, ale Brusel nyní s takovým krokem váhá. Důvodem je věznění ukrajinské opoziční vůdkyně Julije Tymošenkové, jejíž postih Západ vnímá jako nepřípustné zneužití justice.

Víc než 37 procent Ukrajinců podle průzkumu soudí, že integrace s Evropskou unií by jejich zemi přinesla prospěch, čtvrtina dotázaných si myslí opak. Sedmadvacet procent lidí je pro těsnější sblížení Ukrajiny s Ruskem, zatímco necelá čtvrtina by takový krok považovala za chybu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek