Ministři zahraničí EU: otevřený dopis Ukrajině

06.03.2012
čtk

Vývoj na Ukrajině v posledních dvou letech vyvolává otázky, zda Kyjev dodržuje demokratické hodnoty. V otevřeném dopise, který v pondělí zveřejnil deník The New York Times, to uvádějí ministři zahraničí Česka, Velké Británie Británie, Německa, Švédska a Polska. Ministři v dopise
konstatovali, že situace na Ukrajině znemožňuje podepsat dohodu o přidružení Kyjeva k Evropské unii.

V březnu 2007 byla velká naděje na udržitelný demokratický rozvoj Ukrajiny, připomínají ministři situaci, za jaké začala EU jednat s Kyjevem o přidružení. Země byla považována za světélko demokracie v bývalém Sovětském svazu a volby zde byly svobodnější než ve většině ostatních zemí tohoto regionu.

Obavy o média a soudy

Ministři také uvádějí, že po zvolení Viktora Janukovyče prezidentem v roce 2010 unie uvítala jeho rozhodnutí navázat hlubší vztahy mezi Kyjevem a Bruselem.

Nemůžeme však skrýt rostoucí obavy o stav demokracie na Ukrajině. Nezávislá média a organizace občanské společnosti informují o tlaku ze strany úřadů, píší ministři k současnému vývoji na Ukrajině.

Dopis rovněž připomíná soudy s bývalou premiérkou Julijí Tymošenkovou a s někdejším ministrem vnitra Jurijem Lucenkem. Tyto procesy nesou známky politicky motivované a selektivně uplatňované justice, upozorňují ministři. Tento vývoj je neslučitelný s evropskou volbou, k níž se Ukrajina sama rozhodla, uvádí se v dopisu. Ministři také zdůrazňují, že demokracie, lidská práva a dodržování lidských práv jsou zásadní pro přidružení Ukrajiny k EU.

Parlamentní volby jako test

Za test pro fungování demokracie na Ukrajině označují ministři letošní parlamentní volby. Vyzývají proto Kyjev, aby umožnil opozici plně se hlasování zúčastnit a aby přijal pozorovatelskou misi Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Evropští ministři také zdůrazňují, že unie se považuje za spojence Ukrajiny a že spolupráce Kyjeva s EU bude ku prospěchu obou stran. Ukrajinci jsou Evropané a sdílejí evropské hodnoty. Naším cílem je zakotvit Ukrajinu v evropské rodině, což by symbolizoval podpis a ratifikace asociační dohody, uvádějí ministři v dopisu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek