Gazprom bude jednat v Bruselu o svém antimonopolním vyšetřování

23.01.2014
čtk

Zástupci ruského monopolního vývozce plynu Gazprom a ruské vlády budou ve čtvrtek jednat se zástupci Evropské komise o vyšetřování protikonkurenčních praktik Gazpromu na evropských trzích. Řekl to včera novinářům ruský vyslanec u Evropské unie Vladimir Čižov. Komise vyšetřuje Gazprom již déle než rok, zda nezneužívá své dominantní postavení na trzích České republiky, Slovenska a dalších zemí střední a východní Evropy.

Jednání mezi náměstkem ruského ministra energetiky Anatolijem Janovským a představiteli odboru komise pro hospodářskou soutěž bude první od poloviny prosince, řekl agentuře Reuters informovaný zdroj. Tehdy místopředseda představenstva Gazpromu Alexandr Medveděv nabídl Bruselu v jednání s komisařem Joaquínem Almuniou ústupky.

„Další kolo jednání se uskuteční zítra a já nechci předjímat jeho výsledek,“ řekl Čižov. Mluvčí Evropské komise vyjádření komentovat odmítl. Almunia minulý týden vyjádřil pochyby o tom, zda návrh Gazpromu bude moci spor vyřešit.

Almunia v říjnu uvedl, že komise je připravena obvinit Gazprom z používání praktik porušujících antimonopolní pravidla. Pokud komise dojde k závěru, že některá firma pravidla skutečně porušuje, může ji potrestat pokutou až do deseti procent jejích globálních tržeb. To by v případě Gazpromu bylo až 14,3 miliardy dolarů (287 miliard Kč).

Komise Gazprom podezřívá, že brání zprůchodnění toku plynu mezi zeměmi střední a východní Evropy a snaží se některým z nich překazit plány na rozšíření zdrojů dodávek. Gazprom je také podezřelý, že účtuje některým zemím nepřiměřeně vysoké ceny.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí, včetně České republiky, a pokrývá zhruba čtvrtinu evropské poptávky po plynu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek