Tusk chce přijetí sankcí EU vůči Ukrajině

19.02.2014
čtk

Polský premiér Donald Tusk chce tlačit na vedoucí představitele Evropské unie, aby kvůli nynějšímu násilí v Kyjevě byly vyhlášeny sankce vůči ukrajinské vládě. Tusk to podle agentury Reuters řekl na zasedání parlamentu.

„Budu dnes jednat s vedoucími představiteli největších členských zemí Evropské unie a unijních institucí a budu je tlačit k zavedení sankcí – osobních a finančních,“ řekl Tusk. „Doufám, že takový postoj Polska pomůže Evropské unii jako celku učinit rychlá rozhodnutí,“ dodal.

Předseda Evropské komise José Barroso v prohlášení vyzval k rychlé dohodě na cílených opatřeních vůči těm, kdo jsou zodpovědní za násilí na Ukrajině. Násilí jako cestu k řešení politické krize podle něj EU odsuzuje, Barroso proto vyzval
všechny strany konfliktu k ukončení násilí a k návratu ke smysluplnému dialogu. Politické vedení v Kyjevě je podle něj odpovědné za ochranu práv a svobod občanů.

Z českých politiků násilí odsoudil prezident Miloš Zeman. Pokud budou násilnosti pokračovat, zváží zrušení pozvánky
prezidenta Viktora Janukovyče do Prahy. Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček dnes přijme ukrajinského velvyslance Boryse Zajčuka, aby mu tlumočil Zemanovo stanovisko.

V ukrajinské metropoli Kyjevě propukly v úterý tvrdé srážky mezi účastníky protivládních nepokojů a bezpečnostními silami. Podle zatím posledních informací ministerstva zdravotnictví si střety vyžádaly 25 mrtvých a s těžkými zraněními bylo hospitalizováno 241 osob, mezi nimi 79 policistů a pět novinářů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek