Premiéři zemí V4 vyzvali Rusko k dodržování práva a závazků

05.03.2014
čtk

Premiéři zemí visegrádské čtyřky odsoudili akce ohrožující suverenitu a teritoriální integritu Ukrajiny a vyzvali Rusko k respektování mezinárodního práva a závazků. Ministerští předsedové Česka, Slovenska, Maďarska a Polska jsou podle společného prohlášení šokováni vojenskou intervencí, která se podobá jejich vlastním historickým zkušenostem.

„Předsedové vlád zemí visegrádské skupiny jsou hluboce znepokojeni nedávným narušením teritoriální integrity Ukrajiny a skutečností, že ruský parlament schválil vojenskou operaci na území Ukrajiny navzdory přání ukrajinské vlády. Tato skutečnost představuje vážnou eskalaci situace,“ píše se v prohlášení, které za českou stranu podepsal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Odsuzujeme všechny akce, jež ohrožují suverenitu a teritoriální integritu Ukrajiny, a vyzýváme k okamžitému snížení napětí prostřednictvím dialogu při plném respektování ukrajinského a mezinárodního práva a v souladu s ustanoveními Budapešťského memoranda z roku 1994,“ stojí také v textu, podle něhož se v Evropě vytvořila nová nebezpečná situace.

„Česká republika, Maďarsko, Polsko a Slovensko jsou šokovány vojenskou intervencí, ke které dochází v Evropě v 21. století a jež se podobá jejich vlastním zkušenostem z let 1956, 1968 a 1981,“ připomíná prohlášení často velmi brutální zásahy Sovětského svazu proti trojici někdejších zemí socialistického bloku.

Čtveřice premiérů, která prý vždy uznávala historické vazby mezi Ruskem a Ukrajinou, v textu také zdůraznila závazek k celistvosti, suverenitě a teritoriální integritě Ukrajiny. „Je důležitější než kdykoliv předtím zajistit, aby vláda v inkluzivním duchu podnikla kroky, které sjednotí zemi, a aby chránila práva všech občanů Ukrajiny včetně kulturních, národnostních a jazykových menšin,“ uvádějí s tím, že EU a NATO mají jednotně čelit nebezpečnému vývoji, který ohrožuje evropský mír a bezpečnost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek