Kyjev a MMF: dohoda na půjčce

28.03.2014
čtk

Mezinárodní měnový fond (MMF) dohodl s Ukrajinou na půjčce 14 až 18 miliard dolarů. Má zemi otevřít cestu k dalším úvěrům a odvrátit hrozící bankrot. Premiér Arsenij Jaceňuk vzápětí ohlásil prudké zdražení plynu i úsporná opatření. V rámci protikrizových opatření propustí vláda i 24 tisíc státních zaměstnanců.

Ukrajina se podle premiéra Jaceňuka ocitla na pokraji ekonomického a finančního bankrotu. Pokud by nepřijala doporučení MMF, mohla by ekonomika letos klesnout až o deset procent. Vážným problémem je podle premiéra očekávané zvýšení cen plynu z Ruska od 1. dubna o 79 procent.

MMF upozornil i na deficit bilance běžného účtu, nízkou konkurenceschopnost, stagnaci vývozu a HDP i na pokles devizových rezerv na kriticky nízkou úroveň. Mise MMF dorazila na Ukrajinu po únorové změně vlády, kdy Kyjev odhadoval, že země bude během příštích dvou let potřebovat finanční pomoc kolem 35 miliard dolarů.

„Mise dosáhla dohody s představiteli Ukrajiny o programu ekonomických reforem, které mohou být podpořeny dohodou o dvouletém záložním úvěru s MMF,“ uvádí se v prohlášení fondu. Dohoda, kterou ještě musí schválit vedení a výkonná rada MMF, by měla uvolnit zemi přístup k dalším úvěrům v hodnotě až 27 miliard dolarů.

MMF v roce 2011 zmrazil Ukrajině půjčky v hodnotě 15 miliard USD, protože Kyjev tehdy reformy odmítl uskutečnit. Ve středu ale Jaceňukova vláda oznámila, že zvýší ceny plynu pro domácnosti od 1. května o 50 procent a další zdražování bude pokračovat až do roku 2018.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek