Ruský Gazprom zvýšil cenu plynu pro Ukrajinu o více než třetinu

01.04.2014
čtk

Ukrajina bude v letošním druhém čtvrtletí platit 385,50 dolaru (zhruba 7680 Kč) za tisíc kubíků ruského plynu. Oznámil to dnes podle agentury Reuters ruský monopolní vývozce plynu Gazprom. Cena je o skoro 120 dolarů vyšší, než kolik Ukrajina platila dosud. Dohromady Kyjev za odběr plynu ruskému podniku dluží 1,71 miliardy dolarů, sdělil také šéf Gazpromu Alexej Miller.

Ukrajina se loni před politickou krizí v zemi a následnou ruskou anexí ukrajinského Krymu dohodla na slevě na ruský plyn. Za tisíc kubíků plynu dosud platila 268,5 dolaru. Nynějším rozhodnutím ale tato sleva končí, poznamenal Reuters.

Evropa dovozem ruského plynu pokrývá téměř třetinu své poptávky po této strategické surovině. Zhruba polovina dodávek ruského plynu do Evropy prochází přes Ukrajinu. Nynější napětí mezi Ukrajinou a Ruskem vyvolalo na západě znepokojení ohledně budoucího přísunu ruského plynu. Střety mezi Kyjevem a Moskvou už způsobily vážné narušení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu do Evropy v letech 2006 a 2009.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek