EU prodloužila misi v Mali do května 2016

15.04.2014
čtk

Evropská unie prodlouží svou výcvikovou misi v Mali o dva roky, tedy do května 2016. Shodli se na tom ministři obrany EU. Maciej Popowski, zástupce šéfky unijní diplomacie Catherine Ashtonové, po jednání novinářům řekl, že zahájena bude doplňující civilní mise EU, která má pomoci s výcvikem nearmádních bezpečnostních agentur – tedy policie či národní gardy.

„Do konce roku bychom v Mali měli být v tom počtu, co jsme teď,“ řekl novinářům český ministr obrany Martin Stropnický. V současnosti se na nebojové unijní operaci v této africké zemi podílejí čtyři desítky českých vojáků. Mise bude součástí materiálu o zahraničních misí, který má česká vláda podle ministra dostat na stůl v nejbližších dnech.

Případné angažmá v příštím roce zatím ale není jisté, souvisí totiž také s vývojem v Afghánistánu, kde by po konci mise ISAF měla začít pracovat nová výcviková operace NATO. Chybí ale zatím potřebné právní podklady pro její spuštění.

Evropská unie už spustila svou misi EUFOR RCA ve Středoafrické republice, kde se stále zhoršuje bezpečnostní situace. Unii se však stále nepodařilo pro operaci, která má čítat asi 800 vojáků, získat od členských zemí všechny potřebné kapacity. V zemi už pracují francouzští vojáci a také jednotky afrických zemí.

Ministr Stropnický dnes zopakoval, že ČR by teoreticky mohla poskytnout až 250 vojáků, ale až do operace pod hlavičkou OSN. Ta by měla po 15. září půlroční unijní misi nahradit, měla by mít asi 10.000 mužů. „Ta možnost je otevřená,“ komentoval Stropnický případný český podíl v misi OSN. „Je docela pravděpodobné, že to třeba ponesu jako návrh na vládu,“ připustil.

Neuvažuje se podle něj o polní nemocnici či přepravních kapacitách. Věc byla projednána s generálním štábem, nyní se probírá také s ministerstvem zahraničí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek