EU do podzimu ze své strany ruší cla na ukrajinské zboží

23.04.2014
čtk

Evropská unie od dnešního dne ze své strany uvolní naprostou většinu cel na zboží z Ukrajiny. Opatření, které bude trvat do podzimu, je součástí balíku unijní pomoci Kyjevu. Ušetřit má zemi 487 milionů eur (13,4 miliardy Kč) ročně. Na bezcelní dovoz zboží citlivého pro evropské výrobce jsou ale stanoveny poměrně přísné kvóty.

Návrh Evropské komise schválil europarlament na počátku dubna. Členské země jej definitivně potvrdily před týdnem a toto úterý byl příslušný materiál zveřejněn v unijním věstníku.

Krok je dočasný, platit má do 1. listopadu. V té době už by však měla být mezi EU a Ukrajinou podepsána celá asociační dohoda a s ní spojená rozsáhlá obchodní dohoda, která cla uvolňuje v zásadě shodným způsobem. Politickou část asociační dohody už EU s Kyjevem podepsala na konci března.

Jednostranné otevření trhu pro 82 procent ukrajinského zemědělského exportu a pro skoro 95 procent průmyslové produkce je součástí balíku ekonomické pomoci Ukrajině. U produktů považovaných v EU za „citlivé“, jako jsou obiloviny, vepřové a hovězí maso, drůbež a zpracované potraviny, ale unie omezí množství, které bude moci být do EU dováženo bezcelně.

Kvóty pro klíčové zemědělské produkty z Ukrajiny jsou přitom poměrně přísné. Například u hovězího masa jde pro celou EU na celý rok o 12.000 tun, u pšenice je to 950.000 tun za rok. U drůbežího masa a výrobků z něj jde při součtu různých kategorií o celkem 36.000 tun ročně do celé Evropské unie. Podle údajů Českého statistického úřadu jen ČR samotná loni vyprodukovala 148.174 tun drůbežího masa.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek