Lídři Francie a Německa chtějí účinnou kontrolu příměří na Ukrajině

30.06.2014
ČTK

Francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová uskutečnili plánovaný telefonický rozhovor, jehož výsledkem byla podpora příměří na Ukrajině. V současné době by se mělo přistoupit k účinné kontrole rusko-ukrajinských hranic a k vypracování mechanismu, který by ověřoval, zda je deklarované příměří dodržováno. Na celém plánu se má podílet i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Hollande i Merkelová si také přejí, aby byl realizován Porošenkův plán příměří a propuštěni rukojmí, Ukrajina by navíc měla dostat zpět pod kontrolu tři hraniční přechody ovládané proruskými separatisty. Pokračování příměří, které vyprší dnes ve 21.00h SEČ, si přeje také ruský prezident Vladimir Putin. Ten už ukrajinského prezidenta Petra Porošenka o prodloužení příměří požádal. Představitelé Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny se dohodli, že si dnes před vypršením příměří ještě znovu zavolají.

Ovšem příměří, které Porošenko už předtím prodloužil právě do dnešního večera, se ukázalo jako problematické řešení. Bylo totiž během víkendu soustavně porušováno. V sobotu granát údajně poničil ruský hraniční přechod Gukovo v Rostovské oblasti. Boje také pokračují u letiště v Kramatorsku a ve slavjanském regionu.

Porošenkovi situaci neztěžují pouze přetrvávající boje na hranicích, ale také radikálové ve vlastních řadách. Ti protestovali na náměstí Nezávislosti v Kyjevě a požadovali, aby ukrajinský prezident ukončil příměří a vyhlásil válečný stav.“Pokud nevyhoví požadavkům, budeme ho považovat za zrádce země. Čeká ho osud Janukovyče,“ cituje ČTK a list Ukrajinska pravda jednoho z radikálních řečníků.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek