Cameron, Hollande a Merkelová jsou pro širší protiruské sankce

21.07.2014
čtk

Nejvyšší představitelé Velké Británie, Francie a Německa se shodli na tom, že ministři zahraničí Evropské unie by měli na svém úterním zasedání v Bruselu vyhlásit nové protiruské sankce. Dohoda o rozšíření sankcí vyplynula ze včerejšího telefonického hovoru britského premiéra Davida Camerona, francouzského prezidenta Françoise Hollandea a německé kancléřky Angely Merkelové. Oznámil to v Londýně úřad britského ministerského předsedy.

Cameron, Hollande a Merkelová se rovněž dohodli, že zesílí tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby umožnil neomezený přístup záchranářů a vyšetřovatelů k místu pádu malajsijského letadla.

„Dohodli se, že EU musí přehodnotit svůj přístup k Rusku. Ministři zahraničí by měli být připraveni k vyhlášení nových sankcí, až se v úterý sejdou ke svému zasedání,“ uvedl Cameronův úřad.

Americké velvyslanectví v Kyjevě v neděli zveřejnilo prohlášení obviňující Moskvu z vyzbrojování východoukrajinských povstalců. Podle zprávy ukrajinských médií dokument potvrzuje, že malajsijské letadlo zasáhla ve čtvrtek raketa země-vzduch typu Buk odpálená z území, které kontrolují povstalci.

Podle americké ambasády minulý víkend Rusko vyslalo přes hranice na Ukrajinu konvoj 150 vozidel s vojenským zařízením včetně tanků, samohybných děl a obrněných transportérů. Mezi zbraněmi dodanými povstalcům byla podle amerických diplomatů i raketová odpalovací zařízení a protiletadlové baterie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek