181 mrtvých při neštěstí u Lampedusy

22.07.2014
čtk

Při tragédii na lodi s migranty, která se potápěla u italského ostrova Lampedusa, přišlo o život 181 lidí, včetně mnoha dětí. Podle agentury APA to uvedli svědci události, ale příslušné úřady se k této informaci zatím nevyjádřily. V souvislosti s neštěstím úřady dosud potvrdily 30 mrtvých, mezi nimiž bylo jedno dítě.

Agentura neupřesnila, kdy se neštěstí odehrálo, ale zřejmě jde o víkendovou událost. Podle zprávy, kterou v sobotu vydala agentura ANSA, při ní zahynulo 19 lidí, kteří byli v podpalubí a zřejmě se udusili jedovatými výpary z motorů. V pondělí se v médiích objevily informace, že mrtvých bylo možná 30.

Na palubě plavidla, které podle dnešní zprávy APA vyplulo od libyjského pobřeží, bylo podle přeživších kolem 750 běženců ze Sýrie, Pákistánu, Nigérie a Ghany. Zachránit se jich podařilo 569.

Svědci podle APA nyní upřesnili, že mrtví, kteří byli nalezeni v nákladovém prostoru lodi, se neudusili, jak se původně předpokládalo. Zavraždili je prý další migranti, aby jim zabránili dostat se na již přeplněnou palubu.

Do Itálie připlouvají po moři každý týden tisíce ilegálních imigrantů, kteří touží po lepším životě v Evropě. Řím loni ve svých vodách zahájil hlídkovou operaci Mare Nostrum (Naše moře), která pohyb lodí s uprchlíky monitoruje. Rozhodnutí padlo po tragické nehodě u Lampedusy, při níž se loni na podzim utopily skoro čtyři stovky lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek