Německo prý odmítá obchodní dohodu EU a Kanadou

28.07.2014
čtk

List Süddeutsche Zeitung uvedl s odvoláním na nejmenované diplomaty v Bruselu, že Německo odmítá dojednanou dohodu o volném obchodu mezi Evropskou unií a Kanadou. Ta se přitom všeobecně považuje za vzor pro rozsáhlejší dohodu EU se Spojenými státy.

„Dohoda o volném obchodu s Kanadou je testem k dohodě s USA,“ sdělil podle listu nejmenovaný vysoce postavený úředník Evropské komise. Když bude dohoda s Kanadou zamítnuta, „tak je mrtvá i ta se Spojenými státy“, uvedl pro list zdroj.

Německé ministerstvo hospodářství se na dotaz agentury Reuters odvolalo na reakci náměstka tohoto úřadu, který odpovídal na dotaz poslance za německé Zelené. „Německá vláda nepovažuje za nutné smluvní klauzule o ochraně investorů, a to včetně (klauzulí o) případech arbitráží mezi investory a státem, u států, které garantují pevný právní systém a dostatečnou právní ochranu ze strany nezávislých soudů,“ napsal podle Reuters náměstek Stefan Kapferer.

Evropská komise tvrdí, že bez těchto klauzulí nebudou kanadské společnosti v Evropě investovat.

Süddeutsche Zeitung napsal, že státy osmadvacítky obdrží počátkem příštího týdne text dohody k přezkoumání. Aby vstoupila v platnost, musí ji podepsat všechny členské státy EU.

Obě dohody usilují o snížení bariér vzájemného obchodu na obou stranách Atlantiku. Dohoda s Kanadou by mohla zvýšit objem bilaterálního obchodu o pětinu na 26 miliard eur ročně. Chystaná dohoda s USA je ambicióznější a pokud k ní obě strany dospějí, mohla by pokrývat třetinu světového obchodu a skoro polovinu světové ekonomiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek