Státy EU oficiálně schválily hospodářské sankce proti Rusku

01.08.2014
čtk

Členské státy Evropské unie oficiálně schválily nové hospodářské sankce proti Rusku v souvislosti s jeho postupem v ukrajinské krizi. V platnost vstoupí v pátek. Informovala o tom včera v prohlášení Rada EU. Sankce se mimo jiné týkají přístupu na finanční trhy, obchodu se zbraněmi či dodávek vyspělých technologií pro ropný průmysl.

Znění sankcí předběžně odsouhlasili již v úterý v Bruselu jednotliví velvyslanci při EU. Od té doby je ještě formálně schvalovaly takzvanou tichou procedurou, tedy jen písemně, jednotlivé členské státy. Písemná procedura schvalování byla zvolena namísto toho, aby musel být svolán mimořádný summit EU. V platnost sankce vstoupí v pátek, tedy více než dva týdny po sestřelení malajsijského letadla na východě Ukrajiny, v němž zemřelo všech 298 lidí na palubě.

Nové hospodářské sankce se týkají několika oblastí. V souvislosti s omezením přístupu Ruska na unijní kapitálové trhy, evropské společnosti a občané EU nebudou moci nově kupovat či prodávat ruské akcie a dluhopisy či jiné finanční nástroje s delší než devadesátidenní dobou splatnosti vydávané velkými ruskými státními bankami, rozvojovými bankami či jinými institucemi, které budou působit v jejich zájmu.

Rovněž bylo uvaleno embargo na import a export zbrojních produktů, které jsou uvedeny na existujícím společném unijním seznamu vojenského materiálu. Odsouhlasen byl i zákaz vývozu zboží a technologií dvojího využití. Také jejich seznam má EU dlouhodobě vypracovaný.

Postihy zasáhnou jen nové obchodní kontrakty. Nebudou se tedy například týkat francouzského prodeje výsadkových lodí Mistral Rusku. Vyhlášené sankce budou přezkoumány nejpozději do 31. října 2014

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek