Polsko: Ať EU podá na Rusko stížnost u WTO

20.08.2014
čtk

Polsko požádalo Evropskou komisi, aby podala stížnost ke Světové obchodní organizaci (WTO) kvůli ruskému zákazu dovozu vybraných potravin z Evropské unie. Oznámilo to v úterý podle agentury Reuters polské ministerstvo hospodářství. Roční zákaz dovozu řady potravinářských a zemědělských produktů, který se vztahuje i na dovoz z USA, Austrálie, Kanady a Norska, zasáhlo Polsko mimořádně tvrdě.

Moskva zakázala dovoz ovoce, zeleniny, ryb, masa, mléka a mléčných výrobků z vybraných zemí v reakci na západní ekonomické sankce proti Rusku. Jejich důvodem je ruská anexe ukrajinského Krymu a separatistické povstání na východě Ukrajiny, v jehož souvislosti Západ obviňuje Moskvu z podněcování proruských povstalců. Rusko tvrdí, že se na vyzbrojování či podpoře separatistického povstání na východě Ukrajiny nijak nepodílí.

Pokud jde o možnost obrátit se kvůli ruskému embargu na WTO, postupovala Evropská komise dosud obezřetně, napsal Reuters. Právníci v Bruselu upozorňovali, že takové rozhodnutí by mohlo vystupňovat konflikt s Ruskem kvůli ukrajinské krizi.

Polsko ministerstvo hospodářství Reuters sdělilo, že zaslalo žádost evropskému komisaři pro obchod Karlu de Guchtovi, který zastupuje členské státy EU ve všech kauzách u WTO. Polský ministr zemědělství Marek Sawicki po dnešním setkání s komisařem uvedl, že probíhají předběžné konzultace. První rozhodnutí o případném sporu by prý mohlo padnout již 12. září. „Názor USA, Austrálie a Kanady bude také důležitý,“ citovala Sawického polská média.

Mluvčí komise Peter Stano uvedl, že Brusel dopad ruského embarga pečlivě zkoumá. De Gucht prý Sawickému sdělil, že komise připravuje řízení kvůli možné žádosti o konzultace na základě pravidel WTO pro řešení sporů.

Kdyby WTO rozhodla ve prospěch případné stížnosti EK, mohla by Rusko potrestat za porušení regulací na trzích, poznamenal Reuters.

Evropská unie se letos v dubnu obrátila na WTO kvůli ruskému zákazu dovozu vepřového masa. Moskva jej zavedla v lednu poté, co byly v Litvě nalezeny dva kusy uhynulých divokých prasat nakažených prasečím morem. Později byly dva uhynulé kusy nalezeny také v Polsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek