Putin a Porošenko se sejdou v Minsku

26.08.2014
čtk

Ostře sledované jednání prezidentů Ruska a Ukrajiny proběhne v běloruském Minsku. Vladimir Putin a Petro Porošenko budou jednat o bojích na východě Ukrajiny, dodávkách ruského plynu a dosud neratifikované asociační dohodě mezi Kyjevem a EU.

Summit, kterého se zúčastní i prezident Kazachstánu Nursultan Nazarbajev a ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová, svolala běloruská hlava státu Alexandr Lukašenko.

Jednání se uskuteční v době, kdy se již tak napjaté vztahy mezi Moskvou a Kyjevem ještě více vyhrotily. Ukrajina tvrdí, že Rusko dodávkami zbraní podporuje separatisty na východě země a že v řadách rebelů bojují i ruští vojáci. Rusko, které tato tvrzení odmítá, v pondělí oznámilo, že chce na Ukrajinu vyslat druhý humanitární konvoj. Ten první do země vjel bez souhlasu Kyjeva a bez doprovodu Mezinárodního výboru Červeného kříže.

Analytici od summitu neočekávají zásadní zvrat, mohl by prý ale být důležitým krokem k uvolnění napětí v regionu. Putin a Porošenko se dosud přímo sešli jen jednou, a to v červnu v Normandii na okraj oslav 70. výročí spojeneckého vylodění za druhé světové války.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek