EU zvažuje další sankce vůči Rusku

01.09.2014
ČTK

EU se na sobotním summitu rozhodla, že je připravena připravit další sankce vůči Rusku za jeho postoj k ukrajinské krizi. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso po jednání s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem uvedl, že Komise už předběžná opatření zvážila. Do týdne by pak měla členským zemím představit konkrétní návrhy.

Po schůzce ruského prezidenta Putina s Porošenkem, která se konala minulé úterý, dnes budou o krizi v běloruském Minsku jednat zástupci Ukrajiny, Ruska a OBSE, podle agentury Reuters by mohl přijet také Andrej Purgin, vicepremiér povstalecké Doněcké lidové republiky.

Ruský prezident Vladimir Putin k sankcím ze strany EU uvedl, že pro evropské firmy bude obtížné navracet se na ruský trh. Dále Putin řekl, že by na jihovýchodě Ukrajiny bylo možné vytvořit nový stát, ovšem mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov později ruský postoj dovysvětlil s tím, že Rusko si přeje spíše jednání uvnitř Ukrajiny o případné nové úpravě státního zřízení do takové podoby, aby zohledňovalo zájmy východních regionů Ukrajiny. Ruský prezident se také vyjádřil k postoji Západu, který se podle něj zpronevěřil svým ideálům, když začal podporovat svržení bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče a vojenské potlačování lidí, kteří s novým režimem nesouhlasí.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek