Francie pozastavila předání lodě Mistral Rusku

04.09.2014
čtk

Francie zatím nehodlá dokončit chystané předání první ze dvou moderních válečných lodí Mistral, které si objednalo Rusko. Prezident François Hollande kontrakt pozastavil kvůli ruskému podílu na ukrajinské krizi. O dalším postupu Paříž podle nejmenovaného zdroje agentury AFP rozhodne v listopadu. Francouzský krok uvítaly NATO a Spojené státy. Paříž kvůli kontraktu čelila v EU i ze strany USA silné kritice. Moskva v reakci uvedla, že změna je nepříjemná, ale ne tragická.

Paříži vadí nedávné akce Moskvy na východě Ukrajiny. „Prezident dospěl k závěru, že navzdory vyhlídce příměří, které se ještě musí potvrdit a zavést, nejsou nyní podmínky pro to, aby Francie mohla povolit předání první výsadkové lodě,“ uvedla podle agentury Reuters v prohlášení Hollandeova kancelář.

„Rozhodnutí bylo přijato začátkem týdne. Kontrakt je odložen až do listopadu. V tu dobu uvidíme, zda jsou nějaké finanční dopady,“ citovala agentura AFP jistý francouzský diplomatický zdroj. Francii by podle něj mohlo zrušení smlouvy stát miliardu eur (asi 28 miliard korun).

Náměstek ruského ministra obrany Jurij Borisov prohlásil, že nedodání lodí by pro vyzbrojování ruských sil nebylo tragédií. „Samozřejmě je to ale nepříjemné a vnáší to určité napětí do vztahů s našimi francouzskými kolegy,“ řekl podle AFP ruský představitel.

Paříž se k dnešnímu kroku rozhodla přesto, že se dosavadní embargo Evropské unie na import a export zbraní a souvisejícího materiálu z Ruska a do Ruska se nevztahuje na již podepsané smlouvy, a netýká se tedy francouzského prodeje výsadkových lodí Mistral Rusku.

Na základě obchodní smlouvy z doby před vypuknutím ukrajinské krize Francie slíbila Rusku dvě lodě Mistral a obdržela vysokou finanční zálohu. První loď již přijeli převzít do Francie ruští námořníci, kteří s ní měli po zaškolení odplout v říjnu. Druhá loď měla být připravena v roce 2015.

Hollande přitom ještě koncem července tvrdil, že první Mistral bude dodán určitě. „Rusové zaplatili. Museli bychom jim vrátit 1,1 miliardy eur (30,2 miliardy korun), kdybychom loď nedodali,“ vysvětlil tehdy nejvyšší francouzský představitel. Uvedl, že až dodávka druhé francouzské válečně lodi řady Mistral ruské armádě bude záviset na dalším postoji Moskvy v ukrajinském konfliktu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek